Economia circular, la base d'un projecte del CTM que dona una segona vida a les sorres de fosa

El centre tecnològic de Manresa ha demostrat la viabilitat d'elaborar rajoles ceràmiques a partir d'aquests residus com a matèria primera

Redacció
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:34h
El centre tecnològic Eurecat-CTM, de Manresa, ha coordinat un projecte que ha permès demostrar, amb èxit, la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica de la valorització de les sorres de fosa com a matèria primera per a l'elaboració de rajoles ceràmiques en substitució de matèries primeres naturals.

Sota el nom de FoundryTile, el projecte ha suposat "una demostració pràctica dels beneficis de l'economia circular i de la simbiosi industrial en particular", explica Mireia Taules, responsable de projectes de la Unitat de Sostenibilitat del CTM. En aquest sentit, assenyala que s'ha tingut en compte "la problemàtica ambiental derivada de l'elevada demanda de recursos naturals en el sector ceràmic i de la gestió de sorres generades en la indústria de fosa fèrria".

Actualment, a l'estat espanyol, es generen unes 300.000 tones de sorra a l'any, més de la meitat de les quals són dipositades en abocadors. La implementació de la solució proposada per Eurecat-CTM suposaria, doncs, la valorització d'unes 260.000 tones anuals de subproductes de fosa a nivell sectorial en el conjunt de l'Estat (corresponents a més del 85% dels subproductes generats anualment) i un descens d'emissions d'aproximadament 8.500 tones de diòxid de carboni a l'any.

D'acord amb Frederic Clarens, responsable de la Línia d'Ecologia Industrial de la Unitat de Sostenibilitat, aquestes noves aplicacions de les sorres procedents de la fosa, "comporten beneficis en la preservació de recursos naturals, així com en l'increment de la seva valorització com a residus". A més, apunta, "reverteixen en la generació de nous models de negoci, en la reducció de la petjada ambiental i en l'augment de la competitivitat de les empreses dels sectors de la fosa i el ceràmic".

Durant el projecte FoundryTile s'han determinat els percentatges de substitució dels subproductes, sorres i fins per a quatre tipus de rajoles ceràmiques. A escala industrial, s'han produït més de 800 metres quadrats de rajola de cocció blanca i gres porcelànic, arribant a percentatges del 5% de substitució en proves pre-industrials amb sorres i fins pre-tractats.

FoundryTile, que és el resultat de tres anys d'investigació, ha estat cofinançat pel Programa LIFE de la Unió Europea. A més de Eurecat-CTM, ha comptat amb la implicació de l'Associació d'Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE-ITC), l'Associació de Fonedors del País Basc i Navarra (AFV), l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) i Grupo Euroatomizado.