Memòria històrica

Manresa i el Bages fan un sentit i emotiu homenatge a la Lleva del Biberó

Una desena de supervivents de Manresa i de la comarca han rebut el reconeixement i l'estimació del nombrós públic que hi ha assistit.

per Redacció, 2 de desembre de 2018 a les 20:22 |
Supervivents de la lleva del biberó a l'Ajuntment de Manresa | AjM
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Manresa ha acollit aquest diumenge al migdia un emotiu i sentit homenatge als integrants de la històrica Lleva del Biberó, que fa 80 anys van ser cridats a files per lluitar a la Guerra Civil espanyola quan molts d'ells només tenien 17 anys.

L'acte, que ha omplert a vessar el Saló de Sessions i també la Sala de Columnes de l'edifici consistorial, ha estat organitzat com "un acte de justícia" envers els anomenats biberons -molts dels quals van perdre la vida al front de guerra- per l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, el Consells de les Persones Grans de Manresa i del Bages i l'Associació Memòria i Història de Manresa.


La iniciativa s'inscriu en la recta final dels actes de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018 i ha comptat també amb la col·laboració de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 i de la Generalitat de Catalunya.

Precisament, una desena de supervivents manresans i bagencs d'aquella Lleva del Biberó han estat els principals protagonistes d'aquest homenatge. Primer, signant al Llibre d'Honor de la Ciutat i rebent un reconeixement de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat al despatx de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en presència d'organitzadors, autoritats i familiars.


Hi eren presents Rosendo Badia Trullàs, Tomàs Dalmau Colom, Salvador Farrés Oliveras, José Fernández Olmo, Josep Herms Mateu, Jaume Navarro Torras, Miquel Pecanins Fainé, Antoni Vives Masip i la filla de Joan Casellas Soler, que ha signat en el seu nom. El navarclí Miguel Solervicens Vila no hi ha pogut assistir per raons familiars.

Tot seguit, tots ells i la resta de la comitiva s'han traslladat al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa que ja estava totalment ple, amb molts dels assistents de peu dret, per a l'inici de l'acte. Un altre grup nombrós de persones omplien també la Sala de Columnes de l'Alcaldia per seguir-lo en directe a través d'una pantalla.

Joan Cals, en representació del Consell de la Gent Gran de Manresa i Comarca, ha estat l'encarregat de fer la primera intervenció com a principal impulsor d'aquest homenatge; juntament amb Joaquim Aloy, president de l'Associació Memòria i Història de Manresa, que ha intervingut tot seguit.

Les seves paraules han donat pas a l'homenatge als supervivents de la Lleva del Biberó, que s'han anat aixecant un per un per recollir un obsequi commemoratiu de mans de les persones que integraven la taula presidencial: l'alcalde Valentí Junyent, la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; les regidores de Cultura i de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo i Mercè Rosich; i Miquel Morera, representant de l'Agrupació Supervivents Lleva del Biberó-41.

Rosendo Badia Trullàs, Tomàs Dalmau Colom, Salvador Farrés Oliveras, José Fernández Olmo, Josep Herms Mateu, Jaume Navarro Torras, Miquel Pecanins Fainé i Antoni Vives Masip han anat rebent un per un una emotiva i sonora ovació, i el reconeixement dels assistents. La filla de Joan Casellas Soler ha recollit el record commemoratiu del seu pare i Eloi Hernández, alcalde de Fonollosa i conseller comarcal, el del navarclí Miguel Solervicens Vila.

Minut de silenci

Seguidament, Miquel Morera ha parlat en representació de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 i ha demanat un minut de silenci en record de tots els ‘biberons' que van perdre la vida al camp de batalla. Una petició que ha estat atesa i respectada escrupolosament per tots els assistents a l'acte, tant al Saló de Sessions com a la Sala de Columnes.

A continuació, han intervingut la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, el president del Consell Comarcal del Bages, i l'alcalde, que han coincidit en els seus parlaments en la necessitat de mantenir viva la memòria dels desastres que es van viure durant la Guerra Civil per evitar la repetició d'aquella etapa nefasta de la història del país.

Una intervenció musical d'un grup de corda del Conservatori Municipal de Música de Manresa, que ha interpretat Sant Martí del Canigó de Pau Casals, i la foto de família han posat el punt i final a l'homenatge.

 

Participació