Els Serveis Socials de Manresa tindran un protocol contra les agressions dels usuaris

Una cinquantena de treballadors es concentren per mostrar el seu rebuig a l'apunyalament d'una treballadora de Salt

Concentració de treballadores i treballadors de Serveis Socials a la plaça del Mercat
Concentració de treballadores i treballadors de Serveis Socials a la plaça del Mercat | Aina Font Torra
Aina Font / Pere Fontanals
30 de novembre del 2018
Actualitzat el 01 de desembre a les 0:44h
Una cinquantena de treballadors dels Serveis Socials de Manresa s'han concentrat aquest divendres al migdia a la plaça del Mercat Puigmercadal de Manresa per protestar i condemnar l'apunyalament de divendres passat d'una treballadora del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt. Un home va agredir la dona al mig d'una plaça del municipi i els Mossos el van detenir poc després. El president del comitè d'empresa de l'Ajuntament de Manresa per CCOO, Enric Pararols ha denunciat la situació de "vulnerabilitat" dels treballadors socials cap a qui els usuaris "canalitzen" la frustració quan no es compleixen les seves espectatives de cobertuda social.

Segons ha explicat el propi Pararols, els treballadors de serveis socials de Manresa "no han patit, per ara, cap agressió física, però sí amenaces i agressions verbals". A més, segons apunta el sindicalista, és tracta d'una violència de gènere, ja que el departament està totalment feminitzat amb només dos treballadors homes, d'entre un total de 49 epleats directes. Quant al personal extern, el percentatge és similar, sobre 101 treballaors.

El aquest sentit, els treballadors socials de Manresa han hagut de requerir en moltes ocasions la Policia Local. "Manresa aprovarà divendres que ve un protocol de protecció dels treballadors dels Serveis Socials", segons ha apuntat la regidora de l'àrea, la republicana Àngels Santolària.

Els treballadors disposen en el seu lloc de treball un timbre d'emergències. "Quan un usuari o una família usuària no veu complertes les seves expectatives de cobertura social, és quan s'acostumen a viure les situacions de més tensió", apunta Pararols. "O en els casos que se'ls ha donat un ajut però que posteriorment se'ls ha retirat perquè en el seguiment s'ha comprovat que no complien amb els seus compromisos", afegeix Santolària.

"Amb la crisi, amb les retallades i amb l'atur ens trobem que els professionals no poden fer la seva feina i s'han de centrar en les urgències", avisa la regidora. "Nosaltres som els primers representants de l'Ajuntament quan no podem donar un ajut, i els usuaris ho paguen amb nosaltres", adverteix un treballador.