Noves mirades del Centre Històric en forma de postals i exposició fotogràfica

S'han editat vuit fotografies com a postals que es poden trobar en els centres d'interès turístic, els comerços del programa Welcome i centres municipals

Presentació de l'exposició fotogràfica, aqeust dijous
Presentació de l'exposició fotogràfica, aqeust dijous | AjM
Redacció
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:22h
Aquest dijous, a les 7 de la tarda, es presenta l'edició de vuit postals del Centre Històric, a partir de noves mirades i perspectives, sovint amagades en una lectura més patrimonial i tradicional d'aquest espai urbà. En total s'han imprès 2.400 postals, que són una selecció de les 35 fotografies que formen l'exposició Llar. Àgora. Fàbrica. Mercat. Visions del Centre Històric de Manresa i que estarà oberta fins el proper 3 de febrer al cèntric establiment de L'Englantina (Born, 1).

Les fotografies d'aquesta iniciativa del Comissionat pel Centre Històric corresponen a cinc persones que, de forma professional o aficionada, estan estretament vinculades al món de la imatge. Els artistes són Éder Pozo, Jordi Preñanosa, Mercè Rial, Jordi Roca i Xavier Serrano, els quals han estat els testimonis gràfics d'una visió detallista i resumida en quatre idees: la llar, el lloc on viure; l'àgora, el lloc on trobar-se; la fàbrica, el lloc on crear i innovar; i el mercat, indret on es produeix l'intercanvi.

Entre els objectius de l'edició de postals i exposició de fotografies hi ha el de donar a conèixer espais i activitats que es porten a terme a carrers, places i equipaments de la Manresa més antiga d'una forma propera i menys convencional. La voluntat de l'Ajuntament és ampliar, en el futur, el ventall de postals amb nous fotògrafs i amb un format d'exposició semblant a l'actual.

Aquest matí s'ha fet la presentació de l'exposició i de l'edició de les postals, a l'Englantina. La regidora de Presidència i Comunicació de l'Ajuntament, Àuria Caus, ha emmarcat l'acció en el marc de la tasca de dinamització a l'entorn del Centre Històric, en aquest cas a través d'una "mirada creativa" al barri, a càrrec dels cinc fotògrafs participants al rprojecte.

El comissionat del Centre Històric de Manresa, Pere Gassó, ha recordat que ha estat una feina d'equip, ja que la iniciativa la va començar a treballar el seu predecessor, Adam Majó, conjuntament amb Jordi Jet Serra, i la voluntat ha estat "transmetre unes visions del Centre Històric diferents del que tradicionalment hem conegut com a Manresa de postal". Així doncs, les imatges reflectides a l'exposició i a les postals "no són patrimonials, d'edificis com la Cova i la Seu, que són emblemàtics de la ciutat. Per a nosaltres també ho són els carrers, la vida, la gent de Manresa. Hi ha molta més vida més enllà del patrimoni, i ens ha agradat que els fotògrafs ho reflectissin".

Al seu torn, Mercè Rial, una de les fotògrafes participants, ha assegurat que "de seguida vaig trobar que aquest era un projecte bonic i simpàtic, molt interessant, pel fet que podem oferir una mirada diferent de Manresa, particularment del Centre Històric, una part de la ciutat a la qual tinc molta estima. Veient el resultat, crec que val la pena, espero que tingui èxit, se'n puguin fer noves edicions i que les mirades del fotògrafs, a traves de les postals, arribin a molts llocs". Mercè Rial hi ha afegit que "les postals són boniques i entranyables, un format de comunicació una mica oblidat i que trobem a faltar".

On trobar les postals

Les postals es poden trobar als punts turístics (Oficina de Turisme, Carrer del Balç, Parc de la Sèquia, Museu de la Tècnica, la Seu, la Cova, Espai 1522, Museu Comarcal), i a altres equipaments municipals (Biblioteca del Casino, Teatre Kursaal, Oficina d'Atenció al Ciutadà, Conservatori de Música i Casal de les Escodines). També als establiments del programa Welcome! (Joieria Copèrnic, L'Orquídia Teixits, La Masia, Mercat Puigmercadal, Uró Joiers, Killing Weekend, Farmàcia Anna Solé, Toc Toc La Shop, Vermuteria Santa Rita i Puigbertran),

Els cinc fotògrafs

Eder Pozo és un fotògraf i artista plàstic. Actualment desenvolupa feines en l'àmbit del disseny editorial. Utilitza la fotografia com a suport per articular, organitzar i sacsejar les seves idees i sentiments, a més a més de com eina documental i vincle per dotar d'existència les seves obres plàstiques i visuals més efímeres. Establint un diàleg entre iguals amb l'espectador. En aquest moment investiga i esbossa projectes en el camp de la intervenció i manipulació fotogràfica i la tècnica de la cianotipia.

Jordi Preñanosa viu amb intensitat les activitats ciutadanes. Les seves fotografies es reflecteixen diàriament i des de fa anys per mitjans de comunicació digitals i per xarxes socials. L'octubre de l'any passat va fer la seva primera exposició individual, amb 25 fotografies sobre les Festes de la Llum i paisatges. Va ser a l'espai d'art del Cercle Artístic.

Mercè Rial es dedica, des de da anys, professionalment a diferents disciplines dins el món de la fotografia. La foto d'estudi, la foto social o la relacionada amb l'activitat empresarial. El seu segell impregna sensibilitat i qualitat.

Jordi Roca és autodidacta, tot i haver cursat estudis de cinematografia, dins de l´àmbit fotogràfic. Ha realitzat fotografia social, moda i concursos, essent aquests últims els que li han permès de mantenir-se en constant evolució. Amb l´objectiu d´obrir una nova etapa professional en breu, els seus propòsits són la creació d'imatges per a diferents disciplines artístiques com són ara la música, l´escriptura, la pintura, la interpretació, el disseny, etc. tot provant de reflectir visualment idees i sentiments.

Xevi Serrano és un manresà molt polifacètic i creatiu: locutor, músic, fotògraf, activista en les xarxes socials... En la seva condició de locutor és una de les veus més conegudes del país i com a fotògraf la seva obra s'ha pogut veure en diferents exposicions i també en mitjans de comunicació. Fa anys que també es projecta des del seu vessant musical. La fotografia és una de les seves grans aficions i on posa de manifest la seva capacitat creativa.