La Papasseit proposa una marató literària al voltant de la paraula dita en veu alta

El Retaule actuarà divendres a la Papasseit
El Retaule actuarà divendres a la Papasseit | Promocional
Redacció
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 7:56h
Aquest dijous i divendres al vespre i el dissabte al migdia, la Papasseit acollirà una sèrie d'actes literaris que pretenen posar de manifest la tradició oral en la literatura catalana.

La tria d'actes, dos recitals poètics i una proposta de teatre per escoltar, vol ser una petita mostra de la pluralitat de veus i matisos que conformen el nostre panorama literari. Així, els poetes Jaume C. Pons Alorada i Sònia Moya encarnaran dues veus oposades de la mateixa moneda literària: eufòrica i incontinent, èpica i magèstica, la del primer i més intimista i suggerent la de la segona. Enmig, el grup teatral El Retaule actuarà com a veu coral, construïda a partir de múltiples matisos.

Dijous 29 a 2/4 de 8: Recital poètic amb Jaume C. Pons Alorda (Mallorca)

Jaume C. Pons Alorda (Caimari, 1984), amb només 34 anys i quinze poemaris publicats, és una mena d'enfant terrible de la poesia feta en català. Poeta, traductor, narrador, editor i professor d'escriptura creativa, Pons Alorda és un assidu dels mitjans de comunicació culturals, on tant aviat ressenya i entrevista com és ressenyat i entrevistat.

La seva és una veu eufòrica i incontinent que llança escarafalls contra cel i terra i que li ha estat mereixedora d'una desena de premis literaris, entre els que destaquen el Cavall Verd per la traducció de Fulles d'herba de Walt Witman, el Ciutat de Palma Joan Alcover o el premi de la Crítica Serra d'Or.

El dijous 29 de novembre presentarà el seu darrer poemari Era (LaBreu edicions, 2019), que es compon de fragments d'un discurs sobre les religions del nostre temps i que, en paraules del poeta, "celebra la meva crucifixió espiritual".

Divendres 30 a 2/4 de 8: Teatre per escoltar amb el grup teatral El Retaule (Manresa)

El grup teatral manresà El Retaule és també un assidu a la programació de la Papasseit. La seva és una proposta fresca que fa baixar el teatre de l'escenari per posar-lo al mateix nivell que el públic. Faristols en mà, els membres d'El Retaule (tot cares conegudes del panorama teatral de la ciutat) componen una veu coral que fa lectures dramatitzades d'adaptacions d'obres teatrals de renom fetes pel seu director, Lluís Tuneu.

En aquesta ocasió estrenaran Una foscor roent, l'adaptació de l'obra dramàtica En la ardiente oscuridad d'Antonio Buero Vallejo, que es centra en la història d'un personatge desafortunat i cec de naixement que ha d'ingressar en una institució per Cecs on es troba amb un grup de personatges aparentment feliços als que, malgrat tot, acaba encomanant la seva sensació de desgràcia per la pèrdua del més meravellós dels sentits.

Dissabte 1 a 2/4 d'1: Recital poètic amb Sònia Moya (Cerdanyola del Vallès)

Sònia Moya Villanueva (Cerdanyola del Vallès, 1981) exerceix la docència des de l'any 2005 i, des de llavors, indaga en l'estudi de la paraula com a eina de transformació social. Cara coneguda en l'esfera literària manresana, Sònia Moya coordina el club de lectura de poesia de la Biblioteca Ateneu les Bases, col·labora en el festival literari manresà Tocats de Lletra i ha publicat quatre poemaris. Entén la poesia d'una forma holística, per això combina les seves paraules amb el treball de músics (María De Pace, Pau Ruiz o Celeste Alías entre altres) i pintors (Txema Rico, Mariona Vilaseca o Gill Bradley).

En el recital del dissabte presentarà el seu darrer poemari Càntara (Témenos Edicions, 2018), que té com a element central la idea de pont que ha servit també com a fil conductor de la capitalitat de la cultura Manresa 2018. La veu de Sònia Moya és intimista i suggerent i, malgrat brollar dels pensaments de l'autora, no pretén sinó ser la veu de qualsevol ésser humà a la recerca d'una consciència pròpia.

Tots tres actes tindran lloc a la Llibreria Papasseit de Manresa (C/Barcelona, 25 de Manresa) i seran, com sempre, d'entrada gratuïta i oberta a tothom.