Aleix Solernou exposarà a Artés les seves fotografies de les càrregues de l'1-O a Sant Joan

Solernou portarà a Artés les fotografies de les càrregues policials a Sant Joan
Solernou portarà a Artés les fotografies de les càrregues policials a Sant Joan | Anna Lozano
Redacció
27 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:22h
La mostra fotogràfica Els herois de l'1 d'octubre del periodista bagenc Aleix Solernou s'exposarà, a partir d'aquest divendres, 30 de novembre, al Complex Cultural Cal Sitges d'Artés. Solernou va cobrir pel diari Regió7 les dues càrregues de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada, un dels municipis de la Catalunya Central més castigats per la violència policial. Les imatges que va captar aquell dia li van valer el tercer premi Clic Fotoperiodisme Jove 2018 que atorga l'Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà.
 
Les imatges mostren la brutalitat de les càrregues policials que hi va haver a l'escola Joncadella i a l'institut Quercus i copsen l'alegria i la il·lusió que hi va haver abans que arribés la Guàrdia Civil, així com també el patiment, el dolor i la ràbia de les persones que van posar el seu cos per defensar les urnes. Les fotografies també ensenyen el paper que van tenir el regidor d'ERC i pallasso Jordi Pesarrodona i l'alcalde de Sant Joan, Gil Ariso, dos polítics que van patir la repressió policial.
 
Per Solernou, la intervenció de la Guàrdia Civil a Sant Joan va ser "una salvatjada" que la gent no oblidarà mai. "Els policies van carregar contra persones que només volien votar i que feien resistència pacífica", lamenta, tot afegint que "va ser molt dur veure com pegaven a coneguts, amics i familiars". 
 
La mostra està formada per una quinzena de fotografies, la majoria sobre l'1-O però també n'hi ha sobre la manifestació 3 d'octubre pels carrers de Sant Joan. "Va ser impressionant veure els carrers del poble tan atapeïts de gent. La violència gratuïta de la Guàrdia Civil va unir emocionalment els pobles de la comarca. Va ser un dia de moltes abraçades i de mirades amb llàgrimes als ulls plenes de complicitat", destaca Solernou.
 
La mostra s'inaugurarà aquest divendres a les set de la tarda al Complex Cultural Cal Sitges amb un acte que comptarà amb intervenció de l'autor de l'exposició, de Jordi Pesarrodona, i de Ramir de Porrata. Hi haurà piscolabis per a tots els assistents.