La dona que va evitar que l'assassí del seu pare fos executat parlarà dimarts a Manresa

Suezann Bosler serà a Manresa per parlar de la seva lluita contra la pena de mort
Suezann Bosler serà a Manresa per parlar de la seva lluita contra la pena de mort | Youtube
Redacció
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:25h
Aquest dimarts, 27 de novembre, la sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera de Manresa serà l'escenari d'un acte contra la pena de mort en el qual hi prendrà part Suezann Bosler, activista nord-americana fundadora de Journey of Hope...From Violence to Healing ("Viatge cap a l'esperança... de la violència a la curació"), una plataforma liderada per familiars de víctimes d'assassinats que duu a terme xerrades d'educació pública arreu del món i que aborda alternatives a la pena de mort.

En l'acte de dimarts, que començarà a dos quarts de cinc de la tarda i que ha estat organitzat per la comunitat de Sant Egidi de Manresa, Bosler parlarà de la seva punyent història de vida. Una història que va començar l'any 1986, quan ella i el seu pare -el reverend Billy Bosler- van ser atacats, a ganivetades, per un vàndal, a la rectoria de la seva església. El pare va morir, però ella va sobreviure.

A partir de llavors, i amb la voluntat de complir amb el que el seu progenitor sempre li havia demanat ("si mai em maten, no vull que executin el meu assassí), Suezann Bosler va treballar, durant més de dotze anys, perquè el criminal no fos condemnat a pena de mort; una lluita que no li va resultar fàcil, perquè fins i tot els jutges de Florida van arribar a dir-li que si seguia declaran a favor de l'assassí l'incriminarien per ultratge al tribunal. Finalment, el 13 de juny del 1996, els seus esforços es van veure recompensats i van commutar, a l'homicida, la pena de mort per la de cadena perpètua. 

Durant el temps de lluita per aconseguir "salvar" l'assassí del seu pare, Suezann Bosler va conèixer altres persones que també havien perdut familiars a causa d'un crim. Uns quants d'ells van fundar, el 1997, l'associació Journey of Hope...From Violence to Healing, els membres de la qual, actualment, viatgen per tot al món per parlar de la seva experiència.

L'acte a Manresa -en el qual Bosler explicarà com, a través del perdó, va aconseguir sanar el seu esperit- forma part de la jornada Ciutats per la Vida, un esdeveniment impulsat per la comunitat de Sant Egidi que se celebra a milers de ciutats d'arreu del món per predicar contra la pena de mort, i que té el seu punt àlgid el dia 30 de novembre. Aquell dia, totes elles (més de dues mil) il·luminaran un monument significatiu com a gest de refús a la pena de mort. En el cas de Manresa, s'enllumenarà l'estàtua de Joaquim Amat-Piniella que hi ha a les escales d'accés a la biblioteca del Casino.