La manifestació contra la justícia patriarcal aplega unes 400 persones

La marxa ha transcorregut sense incidents entre els jutjats i el centre enfirat de Manresa

Tres activistes enganxen un cartell als jutjats de Manresa
Tres activistes enganxen un cartell als jutjats de Manresa | Pere Fontanals
25 de novembre del 2018
Actualitzat el 26 de novembre a les 10:04h
"De què és la manifestació?" preguntava una dona carregada de bosses amb les compres d'aquest Black Friday de Sant Andreu. "Contra la violència masclista", responia una de les manifestants. La marxa contra la justícia patriarcal ha aplegat unes 400 persones, majoritàriament dones i majoritàriament joves. Perquè el 25-N és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. O sigui, el dia contra la violència masclista.

Amb el retard habitual en aquest tipus de convocatòries, la manifestació convocada per Acció Lila ha sortit de la plana de l'Om directament cap als jutjats. Allà, dues furgonetes dels ARRO dels Mossos d'Esquadra bloquejaven l'accés a la planta d'entrada de l'edifici. Ni se'ls han mirat. La capçalera ha continuat fins a un lateral de l'edifici, ha fet un tancat humà, i tres activistes han enganxat amb cola un cartell contra la violència masclista.

Clams feministes, habituals i ben estudiats. Ni una concessió a la improvisació. I d'allà cap a la Muralla per entorpir el trànsit. Muralla de Sant Francesc, Muralla de Sant Domènec i Muralla del Carme. Policia Local regulant el trànsit i donant indicacions als vehicles que accedien a la via ocupada. També les furgonetes dels Mossos d'Esquadra seguint la manifestació des dels accessos per situar-se finalment sota la part porxada de l'Ajuntament a la plaça Major.

Però, ai las! que la manifestació no arriba. La molta gent que s'ha firat aquest diumenge mirant encuriosida la marxa, que a banda dels jutjats ni s'ha mirat les botigues de roba, ni tan sols les grans cadenes, com anys enrere. Un cop superada la Muralla del Carme, la manifestació s'instal·la a la plaça Europa. Algú avisa als Mossos que hi ha a la plaça Major: "no arribaran aquí".

Es fa lectura del manifest. Es dibuixa un gran símbol feminista amb espelmes. Més clams reivindicatius. "Sense les dones, no hi ha revolta".