El moianès Oriol Antúnez i el sallentí Juli Valldeoriola, guardonats amb el títol de Mestre Artesà

Es tracta d'una distinció que cada any atorga el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat

23 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Foto de família de tots els guardonats amb el diploma de Mestre Artesà
Foto de família de tots els guardonats amb el diploma de Mestre Artesà | Família Valldeoriola
El formatger de Moià Oriol Antúnez, i el pastisser sallentí Juli Valldeoriola van rebre, dimecres el vespre, el diploma de Mestre Artesà Alimentari, un guardó que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya atorga cada any a aquells artesans que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària (en algun dels oficis que especifica el decret corresponent) i que han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys.

En l'acte d'entrega, presidit per la consellera Teresa Jordà, es van reconèixer els guanyadors de les edicions 2017 i 2018, ja que la gala de l'any passat es va haver de suspendre per la situació política de Catalunya. És per aquest motiu que, durant la cerimònia, es va projectar un vídeo amb la intervenció de l'actual delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i exconsellera d'Agricultura, Meritxell Serret, en què felicitava els artesans guardonats, un total de cinquanta-tres.

Forners, xurrers, carnissers, xarcuters, cansaladers, formatgers i pastissers, van ser els protagonistes de la gala de dimecres, que va premiar Oriol Antúnez, formatger de Formatges Montbrú, i Juli Valldeoriola, de La Lionesa de Sallent.

Un projecte familiar que l'any vinent farà 30 anys

Antúnez, que va introduir-se en el camp de la formatgeria quan tenia 17 anys, va formar-se a França i va acabar agafant les regnes de Formatges Montbrú, el negoci fundat pel seu pare, Pere Antúnez, que anys enrere també havia rebut la distinció de Mestre Artesà.

L'empresa, que l'any vinent celebrarà el seu 30è aniversari, va ser una de les primeres de Catalunya a recuperar la ramaderia de llet de cabrum. "És un reconeixement a molts anys de treball i dedicació al món formatger i ramader", diu Oriol, tot afegint que "sempre hem intentat fer un bon formatge i tenim molt clar que per fer-ho necessitem una bona llet". En aquest sentit, assenyala, "estem treballant per impulsar l'agrupació Llet de Cabres Catalanes", una associació de ramaders i formatgers "que defensa el sector, el territori i el país".

Pel que fa al trentè aniversari de Formatges Montbrú, Antúnez avança que "el celebrarem presentant un nou formatge amb el qual ja fa temps que treballem". Portarà per nom Reserva Especial 30 anys, i estarà elaborat, totalment, "amb llet certificada amb el segell de Llet de Cabres Catalanes i una curació d'un any", diu, tot assegurant que serà un producte "innovador" que destacarà "pel treball minuciós de rentat de pell i voltejat diàriament, que li oferirà un bouquet especial i sorprenent".
 

El formatger Oriol Antúnez, de Formatges Montbrú Foto: Arxiu personal



Passió per la pastisseria des dels 13 anys

La Lionesa de Sallent és un referent a tota la comarca del Bages. Aquesta pastisseria, que va obrir les seves portes l'any 1967, la va fundar Juli Valldeoriola, el mateix que dimecres va rebre el títol de Mestre Artesà. Ara, ell, té 77 anys, però des dels 13 que ja va començar a submergir-se en el món dels dolços remenant, com a aprenent, pastes de brioix, crema, xocolata i nata.

Després d'uns quants anys treballant a la pastisseria Llavina de Centelles, va decidir engendrar el seu propi projecte, que va combinar amb classes de formació organitzades pels gremis de pastissers de Barcelona i Manresa, i per l'empresa de xocolates Chocovic.

Actualment assessora els seus fills en la continuació del negoci per, d'aquesta manera, "fer perdurar l'art i l'essència de la pastisseria tradicional i artesana". Pel que fa a l'èxit de la seva botiga, ell ho té clar: "la tradició, la qualitat i el detall són els tres ingredients principals".
 

Juli Valldeoriola, subjectant el diploma Foto: Arxiu familiar

Arxivat a