L'Escolania celebrarà els 50 anys del primer concert fora de Montserrat actuant a Alemanya

L'Escolania a la Catedral de Sant Patrici
L'Escolania a la Catedral de Sant Patrici | Esc. Montserrat
Redacció
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:01h
Coincidint amb el 50è aniversari del primer concert que va oferir l'Escolania de forma regular fora de Montserrat, el cor ha anunciat que participarà en el festival de cors infantils 5. Knabenchorfestival Bad Tölz 2019 a la ciutat alemanya de Bad Töl. Actuarà amb el cor local, el Tölzer Knabenchor, i el cor alemany Limburger Domsingknaben. Dies abans de la participació en el festival, l'Escolania oferirà un concert a la ciutat de Nürnberg, a la parròquia de St. Bonifaz, a la qual pertany l'ex escolà alemany Firmin Munsi, que va estudiar el curs passat a l'Escolania. La gira se celebrarà del 28 de maig al 3 de juny.

Es dona el cas que amb Tölzen Knabenchor, l'Escolania hi va haver relació als anys 70. Els dos cors van enregistrar conjuntament dos discs per Harmonia Mundi: Missa Romana, de G. B. Pergolesi, que es va gravar a Roma l'any 1974; i Missa Missa Salisburgensis, atribuïda a Benevoli, que es va fer a Salzburg també el 1974.

Mig segle fora del monestir

El proper 28 de novembre es compliran 50 anys del primer concert que va oferir l'Escolania de forma regular fora de Montserrat. Fins a aquell moment, el cor montserratí només havia cantat fora del monestir de forma excepcional. Aquella actuació es va produir arran d'unes audicions per a escolars, organitzades per Joventuts Musicals, que van tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En total van fer sis actuacions, entre el novembre de 1968 i l'abril de 1969. Aquell mes d'abril van fer el mateix concert per al gran públic, amb l'Orfeó Català, i a partir d'aquí ja va començar una activitat continuada, i regular, d'actuar també fora de la Basílica de Santa Maria de Montserrat.

Des de la seva creació, al segle XIII, i fins al 1968, l'Escolania només oferia concerts a Montserrat. De fet, es conserven enregistraments, des dels anys vint del segle passat, de nombroses audicions per a la comunitat benedictina o per a ocasions especials. Puntualment, el cor montserratí havia fet alguna sortida, com ara l'any 1950, quan van viatjar a Roma en motiu de la proclamació del Dogma de l'Assumpció, però no era l'habitual.

Des del novembre de 1968, l'Escolania ha fet 558 concerts, repartits de la manera següent: 339 a Catalunya –amb una mitjana de 6/7 per any-, 147 a l'estranger –uns 3 anuals-, 35 a Montserrat, 21 a la resta dels Països Catalans i 16 a la resta de l'Estat espanyol.

L'Escolania ha ofert concerts en 22 països. El que més visitat ha estat França (12 vegades), seguit d'Alemanya i d'Itàlia (8 cops cadascun), Bèlgica (5), Rússia (3), Àustria (2), Estats Units (2, i també un cop Puerto Rico), Holanda (2), Hongria (2), Japó (2), Luxemburg (2), Polònia (2), Portugal (2), Anglaterra (1), Canadà (1), Irlanda (1), Israel (1), Mònaco (1) i Xina (1).

A la Catalunya Nord ha cantat 7 vegades, 6 a Andorra, 5 a les Illes Balears i 2 al País Valencià; mentre que a Madrid ho ha fet en 5 ocasions, 3 al País Basc, 2 a Andalusia i un cop a l'Aragó, a Castella i Lleó i a Galícia, respectivament.