Sis consells per evitar que t'estafin pel Black Friday

Des de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de l'Àrea Bàsica Policial de Mossos d'Esquadra al Bages demanen precaució, sobretot si es fan compres per internet

Des de Mossos d'Esquadra s'insisteix en la importància de ser prudent quan es fan compres per internet
Des de Mossos d'Esquadra s'insisteix en la importància de ser prudent quan es fan compres per internet | AFT
22 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:03h
Queden menys de vint-i-quatre hores perquè engegui una nova edició del Black Friday. Aquesta campanya comercial cada cop més estesa arreu del món ha quallat, per una banda, degut a la proximitat que té amb les festes nadalenques ( molta gent l'aprofita per comprar els primers regals), però també perquè ningú en queda al marge: botigues de roba, d'electrodomèstics, agències de viatges, centres de bellesa, grans magatzems, immobiliàries, gimnasos i, fins i tot, farmàcies aprofiten l'ocasió per guanyar clientela fent descomptes llaminers i, el que és més important, finits.

Aquest concepte de comprar en unes condicions extraordinàries i en un temps limitat és, precisament, el responsable de la fal·lera generalitzada de consumir sense pensar, compulsivament i inconscientment; unes accions que porten, sovint, conseqüències poc agradables, sobretot si les adquisicions es fan a través d'internet. I és que és en el marc de les campanyes comercials d'aquest tipus que els estafadors aprofiten per sortir a caçar. I se'n surten molt bé.

Així ho demostren les darreres estadístiques elaborades pels Mossos d'Esquadra. En el cas de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) del Bages, del 2016 al 2018 les denúncies rebudes per estafes a internet han augmentat un 66,4% (el 2016 se'n van recollir 610; el 2017 808, i en el que portem d'any, ja se n'han comptabilitzat 1.015). "Cada cop la societat compra més sovint a través de la xarxa, i això fa que no es tingui en compte el lloc web des d'on es fa la transacció", explica Miquel de Paz, agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de l'ABP del Bages, que afegeix que les campanyes com el Black Friday o el Blue Monday "encara han fet créixer més el nombre d'estafats, perquè troben productes a un cost molt inferior al que tenen normalment".

Afirmant, contundent, que "la prudència és bàsica" i que la seguretat, en aquests entorns digitals, "ha de començar en un mateix", el policia insisteix en la necessitat de fer cas i interioritzar els consells que ja fa setmanes que des de Mossos d'Esquadra –a través dels seus canals oficials– estan difonent, justament en el marc de l'imminent arribada del Black Friday. Són aquests:

1. No facis compres compulsives. Les rebaixes són llamineres i sovint, només pel fet que un producte estigui a meitat de preu, s'adquireix, encara que no es necessiti. "Ara, a més, ve Nadal, i la gent ho aprofita i compra compulsivament", exposa de Paz. De fet, és aquesta actitud frisosa la que "ens encega i no ens permet veure que, per exemple, és impossible que un article que normalment té un valor molt alt, costi tres vegades menys": "llavors apareixen les decepcions", adverteix.

2. Assegura't que el domini web que visites és fiable. Tal com exposa de Paz, les pàgines web que es consideren segures són aquelles que tenen "una seu estable on es pot anar a reclamar" i que "fan signar un contracte al comprador en el qual li garanteixen que si el producte adquirit no convenç, li retornen els diners". I com se sap, això? Una eina útil és l'anomenada MyWot, que es pot instal·lar tant en dispositius mòbils com a l'ordinador: "es tracta d'un semàfor que indica, a través dels tres colors típics (verd, taronja i vermell), si el web és molt segur, poc segur o gens segur", assenyala de Paz, que també remarca l'eficiència dels fòrums online amb opinions d'altres usuaris.
 

Les denúncies per estafes per internet cada cop augmenten més Foto: Europa Press


3. Evita prémer els enllaços de promocions que arribin per correu. Moltes vegades, els comerços envien mails als seus clients per informar-los de campanyes i descomptes. Es tracta d'una estratègia comercial cada cop més estesa i que els estafadors aprofiten, astutament. "Pot ser que tu rebis un correu d'una botiga on compres habitualment, anunciant-te que si prems un enllaç concret, veuràs els productes que tenen rebaixats. Moltes vegades aquests links són enganyosos i, sense ni adonar-te'n, et deriven a un web que s'assembla molt al de la botiga en qüestió però que en realitat no ho és", adverteix el policia. Per tal d'evitar caure en la trampa, de Paz recomana entrar a la pàgina de la botiga a través del cercador, i fer les compres des d'allà.

4. Vigila amb la lletra petita. Una estafa és un engany i, per tant, un fet denunciable i que requereix d'una investigació policial. Això, però, no s'ha de confondre amb la disconformitat que pot tenir un individu perquè el que li ha arribat a casa no era el que s'esperava. Això, llavors, "no és un engany, sinó que possiblement hi ha una lletra petita que no s'ha llegit", argumenta el mosso, que insisteix en la importància de diferenciar aquestes dues situacions: "moltes vegades rebem persones a la comissaria que ens venen a denunciar un fet pensant que és denunciable però que no ho és, sinó que es tracta d'un tema contractual on hi ha una disconformitat i, per tant, no podem agafar cap denúncia , perquè no es tracta d'una estafa".

5. Passa't a les targetes moneder. "Si fas una compra per internet en un entorn no segur i pagues amb una targeta de crèdit, els estafadors podran accedir al teu número de compte", alerta de Paz. En aquest sentit, recorda que "ja fa un temps que les entitats bancàries proporcionen un tipus de targetes, anomenades moneder, que són de prepagament i que tenen un import concret". Així, afegeix, "si mai se'n fes un ús fraudulent, només es faria sobre l'import que es té en aquella targeta, i prou".

6. No compris quan estiguis connectat a un wifi obert. Quan accedim a internet des d'una xarxa sense fils oberta, hem de tenir en compte que pot haver-hi molta altra gent que hi està connectada. N'hi haurà que estaran navegant, com nosaltres, però pot ser que "hi hagi algú que ho aprofiti per captar dades privades de tota aquesta gent, fins i tot el número de la targeta de crèdit", apunta l'agent.