EUiA demana una candidatura única de l'esquerra transformadora per a Manresa

Ricard Ribera i Ricard Sánchez, coordinador i excordinador de la formació comunista, proposen a la CUP, Comuns i Podem "anar més enllà de zones de confort" i presentar-se plegats a les Municipals de 2019

El coordinador d'EUiA, Ricard Ribera
El coordinador d'EUiA, Ricard Ribera | Arxiu particular
Redacció
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:54h
El coordinador d'EUiA del Bages, Ricard Ribera, i l'excoordinador, Ricard Sánchez, han signat un article d'opinió a NacióManresa en que demanen a les formacions d'esquerra alternativa de Manresa que trenquin "les fronteres de cada espai polític" i proposin una candidatura única de cara a les eleccions municipals de 2019.

Tot i que en l'article no citen cap formació en concret, els autors han indicat al diari que pensen, principalment, en la CUP, Podem i els Comuns, plataforma, aquesta última, a la que pertany EUiA.

Després de diverses fases des de 2015, Podem ha aconseguit es de fa uns mesos certa estabilitat a Manresa. Manresa en Comú, per la seva part, es va formar recentment amb membres d'ICV, d'EUiA i persones a títol individual. Malgrat que tant Ribera com Sánchez van iniciar aquesta etapa a la direcció manresana dels Comuns, recentment han deixat les seves responsabilitats per la poca predisposició que veuen als seus companys d'unir sinèrgies amb altres forces d'esquerres.

Ribera i Sánchez reflexionen que la realitat de Manresa "segueix marcada per la manca de resposta davant dels desnonaments, de la pobresa energètica o de la precarització dels llocs de treball, amb un model de ciutat allunyat d'elements clau per a les persones com són el petit comerç dels barris o l'economia social i solidària i amb uns serveis públics externalitzats en mans privades". 

Per donar resposta a aquestes mancances, els comunistes opinen que cal "l'organització de la classe treballadora i les capes populars" per afrontar les injustícies "a través del conflicte social". És aquí on les diferents expressions de l'activisme i l'esquerra "realment transformadora a nivell polític i social" han de teixir "complicitats a partir de la lluita colze a colze als barris, creant noves hegemonies, donant respostes col·lectives a la precarietat i a l'emergència social i responent plegades a l'auge de l'extrema-dreta".

Aquesta lluita, segueixen, cal traslladar-la a les institucions buscant l'articulació que "ha de tenir aquest repte a nivell electoral". Per als articulistes cal anar més enllà "de zones de confort" i crear un moviment "netament municipalista" basat en els conceptes de "transformació social, feminisme, ruptura democràtica, República Catalana, sobiranies i solidaritat entre pobles".

Per això, opinen que cal construir un espai que "integri les diferents expressions de l'activisme social i del moviment obrer i que entronqui directament amb l'empoderament popular del 15-M, de l'1 i el 3 d'octubre i de la vaga general del 8 de març".

Cal recordar que en les eleccions municipals de 2015, EUiA no va prendre part en cap de les llistes electorals que es van presentar a Manresa i va demanar el vot per a la CUP, Democràcia Municipal o ICV.