Castellnou, l'escenari que el cèlebre músic Francesc Prat ha triat per estrenar la seva darrera obra

Serà el primer cop que el compositor i director d'orquestra esparreguerí interpreta, en primícia, una obra a Catalunya | Ho farà aquest dissabte, a les set de la tarda, a l'església de Sant Andreu

El compositor i director esparreguerí Francesc Prat debutarà a Castellnou amb l'estrena d'«Officium»
El compositor i director esparreguerí Francesc Prat debutarà a Castellnou amb l'estrena d'«Officium» | Arxiu personal
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:08h
Després de dècades passant desapercebut, sembla que el nucli antic de Castellnou comença a reivindicar-se com un indret diferent, atractiu i amb una energia especial. I també espacial. De fet, va ser la seva connexió amb l'univers la que el va obrir, de nou, al món. Concretament, la relació que té amb el film 2001: una odissea a l'espai, d'Stanley Kubrick. I és que el cementiri municipal (un complex arquitectònic ideat pel premiat Antoni González Moreno-Navarro) està presidit, ni més ni menys, que pel monòlit identitari de la pel·lícula.

En aquest sentit, i tal com ja va explicar aquest diari, l'alcalde del municipi, Domènec Òrrit, va aprofitar que enguany se celebrava el cinquantè aniversari de l'estrena del film per organitzar una jornada de reflexió i anàlisi de la pel·lícula i de l'entorn patrimonial del poble, que va comptar amb la presència d'arquitectes de renom i de reconeguts cinèfils.

Ara, pràcticament un mes després d'aquesta declaració d'intencions per part de l'Ajuntament de convertir el poble en una vila d'interès turístic i cultural, sembla que es comencen a recollir els primers fruits. En aquest cas, musicals, de la mà del director d'orquestra i compositor Francesc Prat. Ell, format a l'Escolania de Montserrat i vivint entre Suïssa, Madrid i Barcelona, ha escollit l'església de Sant Andreu de Castellnou per presentar, en primícia, la seva nova creació musical. De fet, serà la primera composició pròpia que estrenarà a Catalunya.

"Es tracta de la primera obra que trec després d'una llarga crisi creativa", explica el músic, fill d'Esparreguera, que continua: "per a mi és una composició especial, i volia que la seva estrena també ho fos". És per això que quan el batlle castellnouenc li va descobrir el nucli antic del poble, amb la parròquia de Sant Andreu al capdavant, "vaig tenir clar que havia de ser allà". "L'espai m'aporta molta pau", manifesta, tot afegint que "el trajecte fins arribar-hi ja és un viatge de sensacions".

El punt de partida d'una nova etapa

L'estrena absoluta de la peça de Prat, que porta per nom Officium, tindrà lloc aquest dissabte, 24 de novembre, a les set de la tarda. "Per a mi és el punt de partida d'una nova etapa", confessa el músic, que explica que després de treure a la llum, l'any 2012, a Basilea (Suïssa), la seva darrera composició -l'òpera 7 Silben- "vaig caure en un procés d'esgotament creatiu" que va derivar en una crisi de cinc anys "en els quals no vaig ser capaç d'escriure res".

Va ser, en gran part, gràcies a Monteverdi i al seu Orfeo, que la inspiració li va tornar a néixer. "És curiós perquè tot plegat té molta simbologia", avança: "en el tercer acte de l'òpera de Monteverdi, Orfeo se'n va a l'infern per rescatar Eurídice. En el meu cas, el camí que m'ajuda a recuperar la meva estimada [capacitat creativa] de les tenebres és la seva música". I com és, aquest camí de retrobament? "és un viatge de reflexió personal, de recés; un ritual en el qual em plantejo com entenc la música, com la construeixo", assenyala.
 

L'església de Sant Andreu de Castellnou serà l'escenari del concert de Prat Foto: AFT


Officium és la primera peça de Prat pensada per ser tocada, únicament, amb piano. "Això m'ha permès treballar-la sol, amb mi mateix; en la resta de creacions pròpies hi prenien part altres instruments, i, per tant, no tenia el control absolut de la partitura", exposa. Aquesta introspecció, afegeix, li ha anat bé per entendre "que vull concebre la composició com una cosa que m'aporti plaer i em permeti fer el que vull i quan vull", així com també, per constatar que "sóc més director que compositor".

De fet, durant els cinc anys de sequera creativa l'esparreguerí es va dedicar a dirigir molt: "això m'ha permès arribar on sóc", apunta. I és que del 2012 al 2017, la seva carrera com a director d'orquestra va fer un salt immens: va assistir Josep Pons i Sebastian Weigle al Liceu i Ivor Bolton al Teatro Real de Madrid; va dirigir l'orquestra Montsalvat; està vinculat amb el director Jürg Henneberger i l'Ensemble Phoenix Basel; treballa amb el conjunt BCN2016 i amb Gare du Nord-Bahnhof für Neue Musik de Basilea, i ha format part de diferents projectes del Teatre de Basilea i de la mostra Art Basel.

Alta cultura a l'abast de tothom

L'acte de dissabte a l'església de Sant Andreu de Castellnou "serà d'alta cultura", comenta Domènec Òrrit. Però no d'una alta cultura a la qual només hi podran accedir aquelles persones enteses o iniciades en el món musical; "serà d'alta cultura perquè es tindrà l'oportunitat de sentir una peça verge, per primera vegada, de la mà del seu creador, que també explicarà per què la va gestar i quin significat té per a ell", aclareix l'alcalde.

En aquest sentit, el recital començarà amb la interpretació d'una petita obra de Monteverdi "com a preludi del concert", puntualitza Prat; seguirà amb l'audició d'Officium; continuarà amb l'explicació de la peça per part del mateix compositor, i finalitzarà amb una nova escolta de la partitura en qüestió, de quinze minuts de durada. "Parlem d'alta cultura perquè el públic estarà en contacte amb una nova creació i amb el seu creador", diu l'esparreguerí, que assegura que "l'únic que vull [amb l'acte] és que la gent vegi com treballem els compositors; què ens passa pel cap quan escrivim, i que, a partir d’aquí, sorgeixin efectes i afectes".

La presentació absoluta d'Officium és d'entrada lliure i gratuïta. Tot i així, l'organització avisa: "les places són molt limitades i l'interès, molt gran".