Un estudi analitzarà els beneficis de caminar en grup en 200 persones grans del Bages

Anna Ruiz mostra el premi SEMERGEN
Anna Ruiz mostra el premi SEMERGEN | ICS
Redacció
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 9:37h
El projecte L'activitat física com a mesura de millora de l'estat d'ànim i la socialització en la gent gran, liderat per Anna Ruiz, doctora de l'ICS Catalunya Central, ha guanyat el Premi a Millor Projecte d'Investigació del 40è Congrés Nacional SEMERGEN, que s'ha celebrat a Palma de Mallorca amb la participació de més de 5.000 professionals de medicina de família.

L'objectiu principal d'aquest estudi és avaluar si l'activitat física millora la situació emocional, social i la qualitat de vida en persones més grans de 65 anys que tenen problemes d'ansietat, depressió i aïllament social.

El projecte s'iniciarà a principis de 2019 i es realitzarà en quatre centres d'atenció primària del Bages. Se seleccionaran 200 pacients, 50 de cada centre, que compleixin els requisits i se'ls convidarà a participar a l'estudi. Es dividiran en dos grups: un que anirà a caminar en grup una hora, dos dies a la setmana i durant 4 mesos, i un altre, en què els pacients no aniran a caminar i se'ls faran els controls habituals al CAP.

A tots els participants se'ls passaran cinc tests ―a l'inici i al final de l'estudi― per valorar l'activitat física que fan, la qualitat de vida segons la seva percepció, l'estat emocional (ansietat i depressió) i l'esfera social.

Quan finalitzi l'estudi, els professionals esperen poder confirmar, amb dades reals i objectives, que l'activitat física ajuda a millorar l'estat anímic de les persones grans amb la consolidació d'una xarxa social de relació, la creació de vincles emocionals, la reducció de la sensació d'ansietat o estrès, i la percepció de millora anímica.

L'estudi es durà a terme a dos CAP d'àmbit urbà (Manresa) i a dos d'àmbit semiurbà (Sant Joan de Vilatorrada i Súria), per analitzar també si hi ha diferències en els resultats segons l'entorn en què es desenvolupa el projecte.

L'aïllament social i els estats ansiosos-depressius són problemes que van en augment entre el col·lectiu de gent gran i cal buscar intervencions efectives que vagin més enllà de la medicació per afrontar aquestes situacions. Els tractaments alternatius, com ara l'activitat física, són sovint indicats, però fins ara hi ha pocs estudis que n'hagin avaluat l'eficàcia.