Donar per al mil·lenari del Monestir de Montserrat tindrà beneficis fiscals de fins al 90%

Signatura del conveni, aquest dissabte al Monestir de Montserrat
Signatura del conveni, aquest dissabte al Monestir de Montserrat | AbMontserrat
Redacció
17 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:33h
Aquest dissabte a la tarda s'ha signat el conveni que posa en marxa el procediment que atorga beneficis fiscals als possibles donants al projecte del mil·lenari del Monestir de Montserrat, com a conseqüència d'haver estat reconegut com a "esdeveniment excepcional d'interès públic". Aquest programa oficial, atorgat pel Govern espanyol, ofereix uns amplis incentius i beneficis fiscals, que poden arribar al 90% de la quantitat aportada.

Amb aquesta iniciativa, l'Estat espanyol impulsa la participació del sector privat en el projecte Milliarium Montserrat 1025-2025, per commemorar el mil·lenari del Monestir, ja que els beneficis fiscals contribueixen a potenciar tant l'aportació de fons per a la realització d'activitats com a la divulgació de la celebració a través de les campanyes de publicitat en les quals s'incorpori el logotip de l'esdeveniment.

El programa Milliarium Montserrat 1025-2025 consta d'una comissió interadministrativa integrada pel Ministeri de Cultura, pel Ministeri d'Hisenda, pel Departament de Cultura, pel Patronat de la Muntanya de Montserrat, per l'Abadia de Montserrat i per la Fundació Abadia de Montserrat 2025, que s'encarregarà de desenvolupar i concretar els plans o propòsits de l'esdeveniment i els programes o temari de les activitats de suport a la celebració de l'esdeveniment, com ara la certificació que les despeses dels donants s'adeqüen als objectius i plans del programa, cosa que els permetrà accedir a la corresponent desgravació fiscal.

La Fundació Abadia de Montserrat 2025 rebrà les aportacions i donacions de les persones físiques i persones jurídiques que estiguin interessades a donar suport econòmic a algun dels projectes o activitats que integraran el programa Milliarium Montserrat 1025- 2025.

L'any 2002, el Govern espanyol va aprovar la llei de règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre i dels incentius fiscals al mecenatge (Llei 49/2002, de 23 de desembre), i el seu article 27 regula els programes de suport a esdeveniments considerats d'excepcional interès públic. Aquest suport és en forma d'incentius fiscals específics aplicables a les actuacions que es realitzin per assegurar l'adequat desenvolupament dels esdeveniments que es determinin per Llei. L'Abadia de Montserrat va creure que els seus antecedents i realitat actual eren suficientment rellevants per pensar que la commemoració del seu mil·lenari podia ser catalogada com a un esdeveniment d'excepcional interès públic i va fer la petició corresponent.

Finalment, aquesta consideració va ser recollida en la Llei 3/2017, de 27 de juny de 2017, dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2017, per mitjà de la disposició addicional 87, amb el nom del programa Plan Decenio Milliarium Montserrat 1025-2025.

Aquesta tarda, al Monestir de Montserrat, ha tingut lloc la signatura del conveni entre el Ministeri de Cultura i Esport, el Ministeri d'Hisenda, la Conselleria de Cultura de la Generalitat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, l'Abadia de Montserrat i la Fundació Abadia de Montserrat 2025 per a la creació de la comissió administrativa de l'esdeveniment d'excepcional interès públic Plan Decenio Milliarium Montserrat 1025-2025, en la quan hi ha estat present el ministre de Cultura i Esport, José Guirao; el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler; el president de la comissió executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol; i el director de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, Carles Riba.