Primàries Manresa inicia la roda de contactes amb partits locals independentistes

Representants de Primàries Manresa amb MoVeM
Representants de Primàries Manresa amb MoVeM | Primàries
Redacció
17 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:45h
Primàries Manresa ha començat aquesta setmana la seva ronda de reunions amb partits locals independentistes. L'objectiu de la plataforma és l'organització d'unes primàries obertes a la ciutadania en les quals es presentin el màxim de candidats independentistes amb l'objectiu que proposin i debatin les seves propostes per Manresa. A través de les primàries la ciutadania escolliria el conjunt de candidats que formarien la llista electoral. En una segona etapa els candidats juntament amb tots els ciutadans apuntats al registre d'electors debatran i consensuaran el programa electoral.

La plataforma creu que aquest projecte pot engrescar als independentistes que tradicionalment tenen una mobilització menor en les eleccions municipals, ja que se'ls implica directament en el projecte. A més el fet de proposar un nou sistema d'elecció dels candidats pot ajudar a ampliar la base independentista demostrant que es trenca amb el sistema electoral espanyol de llistes tancades, que atorga tot el poder als partits polítics. L'objectiu a la ciutat de Manresa seria passar dels quasi 18.000 votants independentistes a les eleccions municipals del 2015 als més de 26.000 de les eleccions al Parlament del 2017. El projecte que s'ha llançat a tot Catalunya podria permetre a l'independentisme superar el 50% del total de vots emesos si s'aconseguís incrementar la mobilització, ja que l'unionisme tradicionalment es mobilitza molt poc a les municipals.

La primera de les reunions es va dur a terme amb una representació del PDeCAT, els quals varen agrair a Primàries Manresa que els plantegés el projecte i que se'ls oferís presentar candidats a les primàries. Els representants del PDeCAT van traslladar a la plataforma que valoraran i escoltaran qualsevol iniciativa a favor de la unitat i del treball per la república i per la ciutat.

Primàries Manresa també va mantenir una reunió amb ERC, en la qual es va dur a terme un intercanvi d'idees "interessant i cordial". El partit republicà va fer una valoració positiva del mecanisme de primàries i va animar a la plataforma per tal que aquesta assoleixi el màxim de participació. Tot i així, ERC va traslladar a Primàries Manresa que no veien viable sumar-se a les primàries, ja que fa mesos que treballen en el seu programa electoral i creuen que no hi hauria temps material per consensuar-lo amb altres actors polítics en el cas d'apuntar-se a les primàries. Encara més quan entenien que aquesta proposta no s'aplicava en ciutats més grans de 25.000 habitants i amb resultats de clara majoria republicana als seus ajuntaments.

La darrera reunió de la setmana va ser amb el partit local MoVeM, que l'any 2011 va concórrer a les eleccions municipals amb llista pròpia i el 2015 ho va fer en la coalició Millor Manresa. Els representants de MoVeM que ja havien mostrat interès prèviament en el projecte de primàries republicanes van comunicar a Primàries Manresa que creuen que el projecte que proposen és positiu tant per la ciutat com pel país, de manera que han decidit presentar candidats a les primàries per tal de defensar-hi les seves propostes polítiques.

La setmana que ve la plataforma es reunirà amb altres formacions independentistes. Posteriorment iniciarà una ronda de contactes amb entitats de l'àmbit independentista i amb entitats locals que plantegin propostes municipalistes. També de cara el dissabte 1 de desembre Primàries Manresa té previst organitzar la primera assemblea d'electors per constituir formalment el Comitè Organitzador de les primàries.