Un «emotiu» espectacle multigeneracional, la cirereta del pastís dels 70 anys de l'Esbart Santvicentí

Tindrà lloc aquest dissabte, a les nou del vespre, al Teatre Conservatori de Manresa, i comptarà amb la presència de més d'un centenar de dansaires

Membres de la primera etapa de l'Esbart Santvicentí
Membres de la primera etapa de l'Esbart Santvicentí | Arxiu Esbart Santvicentí
15 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:34h
Aquest dissabte, 17 de novembre, l'Esbart de Sant Vicenç de Castallet (Esbart Dansaire Santvicentí) posarà el punt i final als actes de celebració del seu setantè aniversari, que van començar a celebrar el mes de gener amb l'estrena de la seva darrera producció, Oxigen, en el marc de la tercera edició del Sant Vicenç en Dansa. Ho faran al Teatre Conservatori de Manresa, amb un espectacle en el qual hi participaran 123 ballarins d'entre 3 i 86 anys.

"Hem volgut agrupar totes les generacions que han passat per l'entitat amb la voluntat de fer-les partícipes de l'efemèride", explica Alba Malo, directora, juntament amb Noèlia Arjona, de l'esbart i de la performance de dissabte, que portarà per títol Passat, present i futur. De fet, la proposta escènica repassarà la trajectòria artística del grup dansaire, que es va fundar l'any 1948 i que des d'aleshores ha rodat les seves coreografies per Catalunya, l'Estat espanyol i diversos països europeus, com la República Txeca, Croàcia o Itàlia.

"Fa mig any que estem gestant l'espectacle, i dos mesos que vam començar els assajos", comenta Malo, tot apuntant que "trobar-nos tots no ha estat fàcil, perquè hi ha gent que ja no viu al poble o que treballa fora". En aquest sentit, i per fer-ho més fàcil i entenedor, les directores van optar per escollir les danses més representatives de l'entitat i fer-les ballar als dansaires que en el seu moment les van inaugurar. "Tot plegat seguirà un ordre cronològic, que començarà amb els balls més actuals -de la mà dels nens i nenes de l'escola de dansa- i acabarà amb les coreografies més antigues", puntualitza Malo.

Així doncs, l'espectacle -que començarà a les nou del vespre-, comptarà amb un total de setze danses, la majoria de les quals de producció pròpia. "Després d'uns quants anys sense gaire activitat, el 1981 l'esbart va tornar als escenaris de la mà de Joan Manel Miquel i Eva Ortega, responsables de la direcció artística de molts dels balls que rescatarem dissabte", apunta la directora.

L'espectacle d'aniversari

La performance engegarà amb la mítica De rem i de vela, que interpretarà l'actual cos de dansa. Després d'una pausa breu, s'iniciarà el viatge en el temps, que situarà els espectadors en el present, amb La rumba de l'amistat, Tenim el poder i l'Hereu Riera, a càrrec dels infants de l'escola de dansa; Ball Pla de Sort, de la mà del grup juvenil, i Oxigen, amb el cos de dansa.

Seguidament, el calendari memorístic recularà fins l'any 2015, homenatjant Sant Silvestre, la llegenda, i s'aturarà set cops més: al 2004 amb Migjorn; 2002 amb El batec de la fàbrica; al 2001 amb El crit de Déu; al 1997 amb la Marxa dels fallaires; al 1992amb Alfàbrega, ventalls i Ball de Pabordes i Juny, Els Segadors; al 1987 amb Eth Cardill; al 1986 amb el Ball cerdà de Tremp i, finalment, als inicis de la història de l'entitat, amb el ball de Les Gitanes, on hi prendran part ballarins de totes les generacions.
 

L'Esbart Dansaire Santvicentí oferirà un espectacle multigeneracional pel seu 70è aniversari Foto: Jordi Largo


"Ha estat una experiència molt emotiva, perquè hi ha gent que s'ha retrobat amb persones que feia anys que no veia", somriu la directora que, esperonada, confessa el seu desig que "amb aquest espectacle es creï un grup de dansaires veterans que ballin en el marc de les festivitats del nostre poble".

Les entrades per a veure Passat, present i futur tenen un preu de 12 euros i, malgrat gairebé estan esgotades, encara es poden comprar trucant al Kursaal 93 872 36 36 o anant presencialment a les seves taquilles, o per internet, a través d'aquest enllaç.