Preparen una infografia per a la promoció de festes populars saludables per als joves

La Comissió Tècnica "Joves i Oci Saludable" de la Catalunya Central està preparant aquest treball com a suport als municipis de l'àrea

Redacció
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:46h
La Comissió Tècnica Joves i Oci Saludable de la Catalunya Central està treballant en l'elaboració d'una infografia i un recull de bones pràctiques per a la promoció de la salut en el context de l'oci jove, com a suport i full de ruta per als diversos municipis que programin i gestionin festes populars. 

Són múltiples les actuacions que es duen a terme en l'àmbit territorial per al foment de l'oci nocturn saludable. Per això, aquest 15 de novembre, Dia Mundial Sense Alcohol, la Comissió Tècnica Joves i Oci Saludable de la Catalunya Central vol fer extensiu el treball que està elaborant en l'àmbit de la prevenció del consum d'alcohol. 

Del 12 al 18 de novembre, se celebra la V Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol amb el lema L'alcohol és responsabilitat de tothom, una campanya que impulsa la Sub-direcció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que se suma a la mobilització de la societat civil europea Awareness Week on Alcohol Related Harm. 

A la Catalunya Central, la Comissió Tècnica Joves i Oci Saludable ha elaborat una infografia que simplificarà i unificarà les diverses actuacions recomanades en la programació i gestió de festes populars que contribueixin a la prevenció dels riscos que comporta el consum d'alcohol. 

Així, aquesta infografia recull, resumeix i sistematitza les diferents accions de prevenció que s'haurien de treballar per a l'oci i la festa: abans, durant i després de l'esdeveniment. Al mateix temps, anirà acompanyada d'un recull de recursos, a tall d'exemple, per dur a terme les actuacions proposades. 

En la darrera Jornada Tècnica celebrada el 26 de juny Afrontem reptes, compartim solucions. Aplicant el PINSAP a nivell territorial ja va fer-se una primera comunicació del treball realitzat per la Comissió Tècnica. 

Aquests documents estaran disponibles al web de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i aniran adreçats a les entitats que organitzin i planifiquin una festa o activitat d'oci amb joves. 

Tanmateix, ja pot consultar-se en línia el resum dels treballs realitzats per les Comissions Tècniques del PINSAP, on es poden trobar les línies mestres d'aquesta Comissió. 

Formen part de la Comissió Tècnica Joves i Oci Saludable els departaments de Salut, Cultura, Ensenyament i Interior de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els consells comarcals de l'Anoia, del Bages, del Berguedà, d'Osona i del Solsonès, la Mancomunitat La Plana, els ajuntaments dels municipis de Berga, Igualada i Manresa, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Consorci Hospitalari de Vic. 

El proper dia 20 de novembre, a la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, es presentarà la infografia durant la reunió plenària del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de la Salut Pública de la Catalunya Central. L'objectiu d'aquest Consell és ser una eina de treball transversal per millorar i garantir una bona salut a la població. 

Tenint en compte que el 80% dels determinants socials de la salut estan fora del sistema sanitari, és necessària la implicació i col·laboració dels diferents agents territorials per impulsar la salut des de tots els àmbits de l'acció del Govern i la societat.