La matrícula 2018-19 a la UVic-UCC creix un 10% malgrat la tendència general a la baixa

Per primera vegada des de la federació entre Vic i Manresa, tots els estudiants obtindran el títol expedit sota una mateixa marca unificada

Presentació de les dades de la matrícula de la UVic-UCC per al curs 2018-2019
Presentació de les dades de la matrícula de la UVic-UCC per al curs 2018-2019 | Laura Busquets
Redacció
13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:36h
La matriculació a les titulacions oficials de la UVic-UCC per al curs 2018-2019 s'ha incrementat un 10%, respecte el curs anterior, i ha passat de 8.174 alumnes als 8.981 actuals. Així ho ha explicat aquest dimarts el rector de la universitat, Joan Masnou, que ha destacat la "consolidació" de la federació entre Vic i Manresa que, a més, es veu reflectida en el quart any de matriculació conjunta a l'alça, tot i que la tendència a nivell de Catalunya és al revés. Concretament, l'increment global dels estudiants de nou accés és d'un 3%. El rector també ha destacat que per primera vegada des de la federació entre Vic i Manresa, tots els estudiants obtindran un títol expedit sota una mateixa marca unificada.

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha augmentat un 3% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials aquest curs 2018-19 i un 10% pel que al nombre total d'alumnes. Això inclou els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i Logopèdia semipresencial oferts conjuntament amb la UOC, i els centres adscrits BAU, EADA i ESERP.

Aquestes són algunes de les dades de la matrícula del curs 2018-2019 que aquest migdia ha presentat el rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, en una roda de premsa que s'ha fet al campus Manresa. Segons Masnou, "la UVic-UCC ha deixat de ser una universitat petita per ser una universitat madura, establerta i reconeguda dins del sistema universitari català, espanyol i europeu. S'ha convertit en la universitat de la Catalunya Central" ha assegurat. El rector també ha destacat que després de l'acord de federació signat el 2014, aquest curs serà el primer que el campus Manresa graduarà la primera promoció d'alumnes amb titulació de la UVic-UCC.

UManresa: més alumnes, més internacional

El campus Manresa ha matriculat, aquest curs, 516 nous alumnes, un 6,6% més que fa un any. És el quart any consecutiu que augmenta el nombre de nous accessos i consolida així la tendència de creixement iniciada amb la federació el 2014. Les dues facultats del campus manresà, tant la de Ciències Socials com la de Ciències de la Salut, creixen en nombre d'estudiants de nou accés, si bé l'increment més important és en aquesta segona, gràcies sobretot a l'atractiu del grau semipresencial en Logopèdia, impartit conjuntament amb la Univeristitat Oberta de Catalunya (UOC). Infermeria es consolida com un estudi amb una alta demanda, igual que Fisioteràpia, que va omplir totes les places el mes de juliol, amb una nota de tall de 5,6. En l'àmbit de les Ciències Socials, el grau en ADE ha viscut un increment del 24% en relació al curs anterior.

Un 35% de l'alumnat de nou accés d'UManresa prové de fora de l'Estat Espanyol, majoritàriament de França i Itàlia per als estudis de Fisioteràpia i Podologia, respectivament. També hi ha alumnes internacionals als graus de Logopèdia i Infermeria, en una proporció molt menor. Al conjunt del campus Manresa, la població internacional entre els estudiants de grau suposa, en aquests moments, el 37% i s'enfila fins al 44,6% en el cas dels nous alumnes.

El 66% de les persones que han accedit aquest curs al campus Manresa són dones. Són clarament majoria als estudis de Logopèdia (on sumen un 92%) i de Mestre d'Educació Infantil (on suposen el 94%). ADE i Fisioteràpia són els dos únics graus en què l'alumnat masculí supera el femení. D'altra banda, la via d'accés més habitual als estudis de grau del campus Manresa és la superació de les proves d'accés a la universitat, després d'haver cursat el batxillerat, en el 62% dels casos. Amb tot, hi ha un 22% que hi accedeix provinent de cicles formatius de grau superior. En el cas de Logopèdia, un 39% dels matriculats de nou accés tenen estudis universitaris previs.

Masnou ha fet referència al descens en la matrícula dels estudis d'Educació Infantil (tant a Manresa com a Vic) i Primària (a Vic), estretament vinculada als nous criteris d'accés i que ha provocat una davallada general a tot Catalunya. En aquest sentit, el rector ha dit que cal anar més enllà de les dades i entendre que "el sistema demana a la universitat que formi millors mestres, que prioritzem la qualitat a la quantitat i en això estem d'acord".

UVic, les enginyeries i les propostes semipresencials creixen

El campus Vic ha tingut un increment d'un 2% de la matrícula de nou accés, 1.081 alumnes respecte els 1.059 de l'any passat, i un 1% si ens fixem en el total dels alumnes de la UVic que arriben als 4.377. Es tracta d'un augment "destacat" si tenim en compte que la demanda catalana dels estudis que imparteix la UVic ha baixat un 4%. Masnou també ha volgut destacar el fet que el 79% de les matrícules fetes al campus Vic aquest curs siguin d'alumnes que han triat la UVic en primera preferència a la preinscripció.

Alguns dels motius que expliquen aquest augment són la bona acceptació que han tingut les enginyeries de Mecatrònica o Multimèdia o la d'Automoció que s'ofereix a la seu de Granollers el curs passat i que enguany ha vist com la seva matrícula creixia una 41%. Això fa que la Facultat de Ciències i Tecnologia hagi tingut un augment de matrícules de nou accés d'un 13% respecte el curs passat. Els graus de Teràpia Ocupacional amb un creixement d'un 53% i el de Nutrició Humana i Dietètica amb un augment d'un 31%, totes dues en format semipresencial, també han fet créixer les matrícules de nou accés a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar en un 11%.

Aquest creixement de les enginyeries ha augmentat, lleugerament, el nombre de nois que han entrat aquest any a la UVic. Segons les dades, un 53% dels alumnes de la UVic són noies i un 47% són nois, 4 punts més que l'any passat. La majoria provenen d'Osona, un 20%, del Vallès Oriental, un 14%, i el Barcelonès, un 11%. Finalment, i tal com passa a Manresa, la majoria dels alumnes han entrat després d'haver fet les proves de selectivitat però hi ha un 23% que ho han fet després d'haver cursat un Cicle Formatiu de Grau Superior.

La Facultat de Medicina creix un 24%

En el segon any que s'imparteix el grau de Medicina a la UVic-UCC la seva matrícula ha crescut un 24% respecte el curs passat i ja compta amb 180 alumnes entre el primer i el segon curs. La nota de tall ha passat de l'11,771 de l'any passat a 11,941 aquest any i la demanda en primera preferència va ser de 136 estudiants i més de 800 van sol·licitar estudiar Medicina a la Universitat. Unes dades que segons el director general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Joan Guanyabens, denoten una consolidació de la Facultat que a partir del pròxim curs ja comptarà amb les dues unitats docents a Vic i a Manresa. A partir dels curs que ve, a més, s'iniciaran les pràctiques clíniques en què els diferents estudiants es distribuiran a la xarxa assistencial de la Facultat.

El Campus Professional de la UVic-UCC, consolida l'oferta de la FP en un entorn universitari

El Campus Professional de la UVic -UCC ha ofert, aquest curs, 7 cicles formatius de grau superior (CFGS), 2 d'ells nous al campus Manresa. Es tracta del CGFS d'Educació Infantil-Ciència i Experimentació i el d'Administració i Finances-Gestió Esportiva que han complementat la proposta de Pròtesis Dental que ja s'impartia al campus del Bages i les que es fan a les ciutats de Vic (Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius, Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma), Olot (Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària) i Granollers (Màrqueting i Publicitat). Una oferta que aquest curs ha registrat un creixement d'un 20% i ja compta amb 249 alumnes que segueixen una formació dual en un entorn universitari i amb un elevat contingut pràctic. Aquest curs, per exemple, 16 alumnes que van acabar alguns dels 7 cicles han començat a estudiar algun grau de la UVic-UCC després de convalidar algunes assignatures del cicle. Joan Masnou ha volgut subratllar la importància del Campus Professional per a la UVic-UCC ja que "actua com a pont per a molts estudiants que accedeixen als estudis universitaris des d'un cicle formatiu de grau superior".

Projectes estratègics UVic-UCC

El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró ha explicat que el procés de selecció del nou rector o rectora està seguint els terminis marcats i ha assegurat que abans d'acabar el mes de novembre la comissió de selecció elevarà una proposta de nomenament al Patronat de la Fundació. Posteriorment caldrà convocar un Claustre extraordinari per tal que la comunitat voti el projecte del nou rector i rectora i abans d'acabar l'any un darrer Patronat el ratificarà o la ratificarà si es creu oportú.

Ha desgranat, també, algunes de les inversions de la Fundació Universitària Balmes més destacades dels pròxims anys. En destaquen el trasllat del centre BETA a can Baumann on s'hi construirà el nou parc científic i tècnic; el nou campus de salut de Prat de Galliners, que comportarà la construcció de 16.000 nous m2 d'edificació a la zona de l'Atlàntida; i la darrera fase de la construcció de la zona esportiva de la UVic.

Pel que fa a la negociació del contracte programa, Turró ha explicat que s'havia iniciat i s'ha mostrat satisfet del compliment del contracte que acaba aquest any: "després d'haver assolit un 107% dels objectius plantejats, ens hem fet mereixedors d'aquesta subvenció". Pel que fa al nou contracte que s'ha de signar, Turró ha afirmat ser "conscients de la situació del país però ens cal un contracte programa que reconegui l'aportació positiva que fem al territori".

Per la seva banda, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, ha explicat que l'ampliació de les instal·lacions del campus Manresa són, aquest curs, un dels projectes estratègics més destacats. Inclou la rehabilitació-adequació del recinte modernista de l'antic Escorxador per traslladar-hi tota l'activitat teoricopràctica dels estudis de Fisioteràpia, la remodelació del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic que comportarà la incorporació de nous espais i equips per a activitats de simulació i l'ampliació de les instal·lacions del laboratori de ciència per a infants de 0 a 6 anys, Lab 0-6. La intervenció al recinte de l'Escorxador comportarà, també, la urbanització de nous espais lliures al campus universitari manresà.

Aquest creixement físic ha de permetre també donar sortida a altres iniciatives estratègiques per al campus Manresa com són la consolidació de l'aposta per la simulació com a element diferencial de la seva proposta formativa, la internacionalització de l'activitat docent, de recerca i de transferència de coneixement, el desenvolupament de la formació no presencial com a resposta a les noves necessitats formatives i l'establiment d'aliances que permetin apropar l'activitat de la universitat a nous col·lectius i públics.