Un llibre repassa les epidèmies de grip i tifus de primers del segle XX al Pont de Vilomara

L'autor d'"Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX", Armand Rotllan presentarà el llibre a la sala de plens de l'Ajuntament el proper dijous

Capçalera del llibre sobre les epidèmies del Pont de Vilomara
Capçalera del llibre sobre les epidèmies del Pont de Vilomara | Zenobita
Redacció
12 de novembre del 2018
Actualitzat el 13 de novembre a les 11:25h

Capçalera del llibre sobre les epidèmies del Pont de Vilomara Foto: Zenobita


La sala de plens de l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort acollirà dijous a les 7 de la tarda la presentació del llibre Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX, a càrrec del seu autor, Armand Rotllan. L'acte comptarà amb la presència del Dr. Lluís Guerrero, president de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut, Dr. Jordi Aligué, president de la Junta Comarcal del Bages del CoMB, i de l'alcalde, Cecilio Rodríguez.

Zenobita edicions s'ha responsabilitzat de la publicació Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX, un treball d'Armand Rotllan Verdaguer que analitza com van afectar les epidèmies de grip i febre tifoide als habitants d'aquesta població. 

Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX és un llibre elaborat per Armand Rotllan i Verdaguer, historiador de la medicina i membre de la Junta de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut Simeó Selga i Ubach de Manresa. L'obra ha comptat amb el suport de l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort i el Col·legi de Metges de Barcelona. 

Després de publicar Topografia mèdica de Talamanca (Zenobita edicions, 2018), Rotllan recupera ara la memòria històrica del Pont de Vilomara i Rocafort a través de l'estudi de les malalties que van afectar durament la seva població fa poc més d'un segle. Aquest segon llibre repassa novament el treball del metge Anicet Gresa de Mirambell, que va suplir el metge local d'aquest municipi durant les epidèmies de grip l'any 1918 i febre tifoide el 1920. Rotllan també descriu els problemes derivats de la mala salubritat de les aigües i del medi, aconseguint una fotografia inèdita de la salut pública d'aquest petit territori.

La publicació d'aquesta obra coincideix amb el centenari de la grip espanyola, la pandèmia més devastadora que ha sofert el món al llarg de la seva història, tant per la seva mortalitat com per l'impacte que va tenir com a aturador de la recuperació econòmica, social i política de nombrosos països occidentals després de la Primera Guerra Mundial. Precisament, aquesta obra també descriu com va afectar la grip espanyola altres poblacions de la comarca del Bages. 

Durant l'acte, el Col·legi de Metges de Barcelona homenatjarà el doctor Anicat Gresa. Anicet Gresa de Mirambell va néixer a Barcelona el 1892, es llicencià en Medicina el 1914 i va exercir entre els anys 1917 i 1927 a Talamanca, El Pont de Vilomara, Rocafort i Navarcles, anys en què va participar activament en accions per combatre les greus epidèmies de tifus i grip que assolaven la comarca. El 1927 va tornar a exercir a Barcelona, on va morir l'any 1942.