El Teatre Conservatori, 140 anys fent espectacle

L'emblemàtic edifici manresà ha iniciat aquest divendres la celebració els seus 140 anys d'història amb diferents actes repartits al llarg d’aquest mes.

El Teatre Conservatori ha iniciat aquest divendres els actes de celebració els seus 140 anys
El Teatre Conservatori ha iniciat aquest divendres els actes de celebració els seus 140 anys | Laura Coletas
10 de novembre del 2018
Actualitzat el 24 de novembre a la 13:40h
Una llarga cua cobreix la muralla Sant Domènec de Manresa. Desenes de persones, amb les mans a les butxaques per protegir-se dels primers freds d'hivern, esperen expectants i alhora il·lusionats per entrar a veure l'espectacle Passat, present i futur de l'Edifici del Conservatori. Abans, els Amics del teatre Conservatori han fet visites guiades a l'equipament.

Un recorregut pels passadissos de l'antic claustre que voreja el teatre acompanyen a l'espectador fins al seu allotjament. Música en directe i imatges de cinema en blanc i negre omplen la platea de l'edifici i evoquen als assistents a una altre època, gairebé a més d'un segle enrere. Entre butaca i butaca se senten xiuxiuejos i converses nostàlgiques sobre obres de teatre antigues, esdeveniments, jocs florals...

S'apaguen els llums i comença l'espectacle. Enric Majó, des de una de les llotges laterals de la sala, focalitza les mirades de tots els assistents. Emotives paraules sobre el món teatre, sobre els inicis d'aquest espai escenogràfic i destacant la importància del paper del públic, conviden a viure la màgia d'aquest gènere. En paraules del reconegut actor "el teatre desafia l'espai i el temps. L'escenari és un univers infinit on tot és possible. Jo també vull veure el teatre que camina, que lluita!".

La primera actuació de la nit entra en escena. Un piano i una peça d'òpera ressonen per les parets de l'emblemàtic teatre i donen pas a un recorregut d'imatges, d'antics cartells, invitacions i algunes de les millors actuacions de la història de la vida de l'edifici. Sarsueles, concerts, cinema, dansa i tot tipus d'espectacles formen part d'aquest recull. 

L'arquitecte Pere Santamaria, mitjançant projeccions, fa un repàs de com ha evolucionat aquest espai escènic des dels seus orígens, amb plànols que mostren l'edificació des del segle XV fins a ambiciosos projectes de futur. 

Des de l'associació Amics del teatre Conservatori, nascuda amb la finalitat de lluitar contra l'enderrocament d'aquest espai l'any 2015, es destaca les possibilitats futures d'aquest equipament i es pensa ja en el 150è aniversari. 

Actuacions diverses, entre les que destaca la interpretació de la peça Nessun dorma de Pucchini, amenitzen l'acte, que clou amb la reaparició d'Enric Majó que s'acomiada amb un desig de llarga vida al teatre.

Una copa de cava per a tots els assistents, servida davant la porta de l'espai escènic, arrodoneix la vetllada. Durant tot el mes de novembre hi haurà altres actes per commemorar l'aniversari. Feliç aniversari, Conservatori!