Nou impuls al programa Salut i Escola (PSiE) a la Catalunya Central

S'ha organitzat un Curs per donar coneixements i eines als professionals d'infermeria que s'han incorporat recentment al PSiE

Redacció
09 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:22h
El Servei de Salut Maternoinfantil de la Sub-direcció General de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, en estreta coordinació amb el Departament d'Ensenyament, desenvolupa el programa Salut i Escola (PSiE), que es va iniciar l'any 2004. Aquest programa parteix de la base que la infància i l'adolescència són etapes clau de canvi cap a la vida adulta, en les quals es consoliden valors, actituds i estils de vida essencials per a la salut actual i futura. En aquestes edats el procés educatiu és un element essencial per al desenvolupament saludable de les persones. 

Un dels objectius prioritaris del PSiE és promoure actituds i hàbits saludables entre infants i adolescents de les diferents etapes educatives, amb actuacions d'educació per a la salut tant individuals com grupals dins dels centres escolars. 

La finalitat del programa és prevenir les conductes de risc, promoure hàbits saludables, fer detecció precoç i prevenció dels problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de substàncies tòxiques, la salut alimentària, la violència i la salut social, fonamentalment. 

Alhora, té l'objectiu d'apropar els serveis de salut als centres educatius i als adolescents per donar resposta a les seves necessitats, ja que es tracta d'una etapa vital de transició física, psicològica i social de la infància al món adult i que, per tant, és especialment susceptible a patir determinats problemes de salut. 

En aquest marc, s'ha organitzat un curs bàsic adreçat als professionals d'infermeria. Les sessions d'aquesta formació s'han dut a terme en el territori de la Catalunya Central i s'han adreçat als professionals de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, el Moianès i el Solsonès. 

La formació l'han impartit infermeres dels diferents proveïdors sanitaris de la Catalunya Central, expertes en el PSiE i que desenvolupen aquesta tasca des de fa temps. Aquestes professionals han rebut formació específica com a formadores d'infermeria. Això s'ha traduït en un curs molt pràctic i dinàmic que ha estat valorat positivament per part dels assistents.