Denunciat penalment l'autor de l'incendi de 2017 a Sant Fruitós gràcies a l'anàlisi d'ADN d'una cigarreta

El foc, que es va produir l'estiu del 2017, va cremar més de 100 hectàrees i va obligar a desallotjar 700 persones

Cigarreta que ha conduït els Mossos fins al presumpte autor de l'incendi
Cigarreta que ha conduït els Mossos fins al presumpte autor de l'incendi | AR / Mossos
Redacció
08 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:48h

Cigarreta que ha conduït els Mossos fins al presumpte autor de l'incendi. Foto: AR / Mossos


Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment un home, de 66 anys i veí de Manresa, com a presumpte autor d'un delicte d'incendi forestal. Els fets es van produir el 22 de juny del 2017, quan un incendi va cremar unes 105 hectàrees de camps de cereal i terrenys forestals dins els termes municipals de Manresa i Sant Fruitós de Bages. Per culpa del foc, es van haver de desallotjar 700 persones de la urbanització de la Rosaleda, a Sant Fruitós de Bages.

El mateix dia de l'incendi, els Agents Rurals van determinar que la causa del foc havia estat una cigarreta que van localitzar al marge d'un camí rural entre Viladordis i Manresa. Seguidament, els mossos van iniciar una investigació que va permetre localitzar el presumpte sospitós. Aquest és el primer cop que l'anàlisi d'ADN permet resoldre l'autoria d'un incendi forestal causat per una burilla.

La investigació va permetre als Agents Rurals delimitar la zona exacte d'inici del foc, on es va localitzar una única burilla de cigarreta. Després, gràcies a les càmeres de videovigilància de la zona i a diversos testimonis, els Mossos d'Esquadra van poder determinar el principal sospitós i, a través d'una ordre judicial, van relacionar les restes biològiques de la burilla amb l'ADN de les burilles que el sospitós tenia al seu vehicle. "Per poder-ho fer i demanar una ordre judicial per extreure l'ADN, hem de tenir molt clar que els indicis apunten a una persona", ha explicat el cap de l'Àrea Bàsica policial dels Mossos d'Esquadra al Bages, Eduard Cuenca. 

Els mossos descarten que l'home, de 66 anys, veí de Manresa i sense antecedents, sigui un piròman. "Ha estat una negligència greu, però les negligències es paguen cares i aquest serà un d'aquests casos", ha assegurat Cuenca. Els mossos l'acusen d'un delicte d'incendi forestal i, per aquest fet, podria anar a la presó. 

Ara, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra esperen que aquest cas, el primer a Catalunya en què l'anàlisi d'ADN d'una burilla permet resoldre l'autoria de l'incendi, marqui un precedent. Tanmateix, alerten que "no és fàcil". Només entre el 2013 i 2017 es van produir a Catalunya 146 incendis provocats per una cigarreta.