Montserrat

Montserrat estudia prohibir l'accés de senderistes a determinades zones de la muntanya

Es farà una prova pilot a la canal dels Arínjols i, si funciona, la mesura es podria estendre a d'altres zones del parc

| 07/11/2018 a les 17:33h
Arxivat a: Societat, senderisme, Montserrat
Montserrat vol regular el trànsit de senderistes
Montserrat vol regular el trànsit de senderistes | Miquel A. Ramos
La proximitat del Parc Natural de Montserrat amb Barcelona i el fort caràcter simbòlic d'aquest massís fan que, cada dia, milers d'excursionistes passegin per la muntanya. Ara, la direcció del parc vol conèixer quin impacte té el pas d'aquestes persones en l'erosió del sòl de Montserrat. Per aquest motiu, estudien fer una prova pilot i prohibir l'accés de senderistes a la canal dels Arínjols, on hi ha unes teixedes centenàries, que són un hàbitat amenaçat protegit per la UE. La prohibició tot just s'està plantejant i encara no té data, però la idea és que sigui una prova pilot per saber si realment l'impacte de la gent pot afectar en l'erosió del terreny. Si funciona, la mesura es podria estendre a d'altres zones del parc.

Montserrat és un dels principals pols d'atracció turística del país. Milers de persones visiten cada dia aquest indret i molts d'ells decideixen endinsar-se a la muntanya encara que no sempre estiguin preparats per fer-ho. Segons ha explicat el gerent del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, el calçat és un dels principals problemes, ja que a l'estiu molts excursionistes van amb xancletes i a l'hivern amb calçat poc adequat. Això provoca que, per exemple, els Bombers portin ja més de 80 actuacions de rescat aquest any. 

L'altre problema és l'erosió del terreny i, especialment, d'algunes canals del massís. Per aquest motiu, la direcció del parc valora prohibir l'accés de senderistes a determinades canals del massís. "La muntanya s'està esmicolant i hi ha llocs on el pas de la gent erosiona el terreny", ha explicat Aparicio. 

La idea és fer una prova pilot que prohibeixi l'accés de senderistes en algunes canals. Tot i que encara no hi ha data, l'accés es prohibirà en un primer moment a la canal dels Arínjols, que és de principal protecció perquè hi ha unes teixedes centenàries, que són un hàbitat amenaçat protegit per la UE. El biòleg del parc, Jordi Calaf, ha explicat que si es demostra que la prohibició del pas de senderistes permet una millora en l'erosió del terreny, la mesura es podria estendre a d'altres zones de la muntanya. Seria la primera vegada en la història del parc que es prohibeix l'accés de senderistes, ja que fins ara només està regulada la pràctica de l'escalada. 

Un aeri de gran capacitat

L'altra qüestió que preocupa és l'accés motoritzat al monestir, on hi ha un aparcament amb capacitat per a 545 vehicles que, molts cops, a mig matí ja està complert. Des del Departament de Territori es treballa juntament amb la direcció del parc per elaborar un pla que solucioni les dificultats de mobilitat que hi ha al monestir. Entre les propostes que hi ha sobre la taula, la que té més possibilitats és la construcció d'un nou aeri de gran capacitat. "Fer un gran aeri que pogués pujar entre 2 i 3.000 persones l'hora", ha explicat Aparicio. 

Totes aquestes qüestions s'han tractat en unes jornades organitzades aquest dimecres pel Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per tal d'abordar temes de comportament i bones pràctiques al massís. La trobada ha reunit professionals de diferents cossos com els Bombers, Agents Rurals i Mossos d'Esquadra, entre d'altres. 

COMENTARIS

uy si
Anònim, 08/11/2018 a les 09:46
+10
-5
Prohibir prohibir i prohibir.

Primer les motos despres les mtb i ara les xiruques.

Sembla que ens agrada tenir un patrimoni natural de mira i no em toquis....
Si la gent no fos....
Anònim, 08/11/2018 a les 11:40
+8
-2
Si la gent no fos TAN GUARRA.... aquestes coses no passarien. Pujo de tan en tan a la muntanya de montserrat, i sento vergonya de la manera que està, molta brossa per tot arreu.
Crec que no és prohibir per prohibir sinó: prohibir per preservar i cuidar la natura.
Si no som conscients del que tenim algú ens ho haurà d'ensenyar.
Gran.solució
Anònim, 08/11/2018 a les 13:33
+9
-2
Una.gran.solució, si! Prohibir pas per una.banda, i fer un aeri per 3000 persones /hora... clar que si!
Mantenimiento de los senderos
Anònim, 08/11/2018 a les 15:01
+6
-0
Si se hiciera un buen mantenimiento de los senderos, con canales de desviacion de agua no se erosionaria el terreno que pisan los senderistas.
Para tenet recursos para ello, revisar las partidas gastos de direccion y administrativos del parque
La gent es guarra per naturalesa
Anònim, 08/11/2018 a les 16:42
+3
-1
La gent es guarra per naturalesa i ni ha que a més ho fa amb alevosía , i on va enbruta.

El problema es que si ho netejes, la gent ho torna embrutar per com que ja ho recullen....

Solució: Deixar-ho tal com està. quan els senders siguin impracticables ja no hi pujaran.

Fi del problema.

Gran solució
Anònim, 08/11/2018 a les 18:31
+5
-1
La Pela es la Pela.
Pagant
Anònim, 09/11/2018 a les 12:37
+1
-0
Això acabara com els fotos de caça pagant
Dinerito
Anònim, 10/11/2018 a les 13:50
+0
-0
Estará prohibido siempre y cuando no se pague, porque con dinero que más da que ensucien o no. En fin siempre lo mismo. PENOSO

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 25
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el 27 i 28 d'abril