Igualtat

Condemna de 1.580 euros per agredir, vexar i amenaçar un menor transsexual de Navàs

La defensa reconeix els fets i pacta amb la fiscalia d'odi 6 mesos de presó commutables amb el pagament d'una multa i una indemnització a la víctima

per Pere Fontanals , Manresa, 6 de novembre de 2018 a les 18:00 |
Jutjats de Manresa | Mar Martí
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat penal 1 de Manresa ha condemnat el jove navassenc Iván Cobo a sis mesos de presó per un delicte d'odi per agredir en dues ocasions i insultar un menor d'edat de Navàs per la seva condició transsexual, entre setembre de 2016 i febrer de 2017. A més, també ha estat condemnat a pagar una multa de 1.080 euros i a indemnitzar la víctima en 500 euros per "danys morals". La condemna de presó no es farà efectiva si fa efectiva la multa i la inemnització i no delinqueix durant els propers dos anys.

La condemna arriba després que Cobo reconegués els fets davant la jutge i la defensa arribés a un pacte amb la fiscalia d'odi, l'única part acusadora en la causa. El navassenc també ha estat condemnat per un delicte lleu d'amenaces que farà que no pugui acostar-se ni comunicar-se amb la víctima durant dos anys i mig. A més, tampoc podrà treballar en feines d'àmbit docent, esportiu i d'oci durant cinc anys i mig.


Mig any de vexacions i temor

Els fets que es van jutjat comprenen un període de mig any, entre setembre de 2016 i febrer de 2017, en que el navassenc es va dirigir al menor, que llavors tenia entre 16 i 17 anys, en diverses ocasions amb expresions del tipus "maricon de merda" o "transsexual de merda", mostrant una actitud e "profund menyspreu i rebuig cap a les persones transsexuals".


En dues ocasions l'acusat va arribar a agredir fisicament el menor. Una vegada amb una puntada de peu dirigida a la seva cara que no va arribar a impactr-li gràcies a la intervenció d'altres persones. I una segona de nit prop de casa de la víctima, quan el va bofetejar mentre el tenia agafat pel coll. En aquesta última ocasió, a banda dels insults que sempre li dirigia, el va amenaçar de mort a ell i la seva família.

Aquesta situació d'insults i vexacions constants dia rere dia van comportar-li a la víctima un quadre de neguit i ansietat, motiu pel qual el jutge determina la indemnització de 500 euros per "danys morals".

Fins i tot, quan el cas ja es trobava en el jutjat i la jutge havia decretat una ordre d'allunyament, l'acusat es va acostar a la víctima per relativitzar les seves accions dient que "tot plegat ho havia fet de broma".

 

Participació