Manresa tindrà un gran espai d'ús públic a l'entorn de l'Anònima, en ple Centre Històric

L'espai serà equivalent a dues places Sant Domènec

Imatge virtual de com quedarà l'entorn de l'Anònima
Imatge virtual de com quedarà l'entorn de l'Anònima | AjM
Redacció
06 de novembre del 2018
Actualitzat el 07 de novembre a les 17:39h
El govern municipal de Manresa preveu presentar, en el proper ple, una proposta de modificació del POUM, que permetrà crear un espai lliure a l'entorn de l'Anònima, una fàbrica de més de 130 anys d'història, situada al nucli antic i considerada un dels màxims exponents del modernisme. La modificació del POUM és el principal punt de l'acord entre els dos propietaris de l'Anònima: d'una banda, l'Ajuntament –que és l'amo de l'edifici i d'un solar situat al carrer Sant Salvador- i, de l'altra, Endesa, que és el propietari de dos grans solars.

Mitjançant aquest conveni, l'Ajuntament comprarà a Endesa 3.700 metres quadrats dels seus solars per 265.000 euros. Això significarà, un espai d'ús públic de 4.500 metres quadrats que permetrà crear un gran espai a l'entorn de la fàbrica equivalent a dues places Sant Domènec.
 

L'Anònima de Manresa en una imatge d'arxiu. Foto: Endesa


El POUM de Manresa preveia en l'àmbit de l'Anònima una ordenació en illa tancada mantenint l'edifici històric. De tal manera que l'immoble quedava cobert d'edificis. Ara, si aquest acord tira endavant en el proper ple municipal, l'Anònima quedarà envoltada d'un gran espai obert que tindrà sortida a tots els carrers que l'envolten (Sant Salvador, Hospital, Llussà i Puigterrà de Dalt). 

De moment, l'Ajuntament no ha volgut explicar quins usos es podran fer d'aquest espai, de 4.500 metres quadrats, situat en ple centre històric de la ciutat. L'alcalde, Valentí Junyent, ha assegurat que el seu ús serà públic i ha dit que el debat sobre què s'hi podrà fer no es farà fins que no es disposi de diners per poder-hi fer una inversió. 

De les propietats d'Endesa, la companyia elèctrica sí podrà construir un immoble situat a la part baixa del carrer Sant Salvador, on l'Ajuntament fixarà la condició que la planta baixa de l'immoble sigui un local obert al barri i, a més, que al subsòl s'hi construeixi un aparcament. 

17 versions d'un conveni "complex"

El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha destacat la complexitat d'aquest conveni amb Endesa i ha dit que, prova d'això, són les 17 versions d'acord que s'han hagut de redactar. De la seva banda, l'alcalde, ha qualificat el conveni "d'oportunitat única" i ha dit que permetrà continuar revitalitzant el centre històric de la ciutat, un dels principals eixos del seu mandat.