El Picapoll Negre de l'Oller del Mas, millor vi de la «Guia de vins de Catalunya 2019»

La guia ha premiat el vi insígnia del celler manresà amb tres premis: Millor vi negre, Millor vi de la guia i Millor vi de varietats recuperades

Picapoll Negre de l'Oller del Mas
Picapoll Negre de l'Oller del Mas | Oller del Mas
Redacció
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:17h
Aquest dilluns s'ha presentat, al Museu Marítim, la Guia de vins de Catalunya 2019, de Jordi Alcover i Sílvia Naranjo. La guia que enguany arriba a la seva 11ª edició és ja un referent periodístic dels vins catalans. Per elaborar-la els autors i col·laboradors han tastat, a cegues, més de 1.400 vins.

A l'inici de la presentació s'ha fet l'entrega dels esperats guardons que premien als vins amb més puntuació. Per a aquesta guia, el millor vi català és el Picapoll Negre 2015 del Celler Oller del Mas, de la DO Pla del Bages, que també s'ha endut el premi al millor vi negre i al millor vi de varietats recuperades.

Pel celler, aquest vi és una gran aposta per recuperar les varietats autòctones i fer-ne un gran vi. Mimat i cuidat des de la vinya, arriba a l'ampolla com un vi complex on la varietat Picapoll Negre expressa tota la seva essència, tipicitat i autenticitat. Les notes delicades de fruits vermells es combinen amb tocs especiats i florals que el fan un vi delicat però amb estructura i caràcter marcats per una acidesa equilibrada. Un vi que expressa el terroir, el clima i la noblesa de la finca al Pla de Bages. De l'anyada guanyadora, se'n van produir 2.955 ampolles.

El celler va recuperar la varietat Picapoll Negre l'any 2006 quan va trobar uns ceps abandonats i l'INCAVI en va fer un estudi genètic del que va resultar un 99,8% de coincidència amb el Picapoll Blanc. Fruit d'aquests resultats, Frank Margenat, propietari del celler, va decidir no només recuperar la varietat sinó fer-ne un gran vi que representés la identitat i singularitat de la finca. L'any 2012 el celler va treure al mercat el primer vi 100% Picapoll Negre amb 373 ampolles i avui dia n'elabora unes 3.000 ampolles (depenent de l'anyada). A la finca hi ha un total de 3,8 hectàrees plantades amb aquesta varietat autòctona, de les quals només 0,6 s'utilitzen elaborar aquest vi i corresponen a la parcel.la Margenat. La resta de parcel·les van destinades als altres vins del celler que porten tots un petit percentatge d'aquesta varietat.

Més de 18 premis s'han entregat en aquesta 11ena edició de la Guia de Vins de Catalunya on apart del Picapoll Negre, s'ha premiat al millor blanc, ex aequo, entre el Metamorphika Sumoll Blanc Brisat 2017, del Celler Costador, de la DO Catalunya i el Masia Carreras Blanc 2016 del Celler Martí Fabra de la DO Empordà. El premi al millor rosat ha estat repartit entre tres dels candidats: l'Escabeces 2016 de les Vinyes del Tiet Pere, de la DO Tarragona; el Finca Olivardots Rosa d'Àmfora 2017, de les Vinyes d'Olivardots, de la DO Empordà; i el Dido La Solució Rosa 2016 del Celler Venus La Universal, de la DO Montsant. El guardó de la guia al millor escumós ha correspost al Paratge Qualificat Turó d'en Mota 2004, del Celler Recaredo, de la DO Cava. I s'ha considerat que el millor vi dolç era l'Alta Alella 1981 Ismael Manaut del Celler Alta Alella, de la DO Alella.