ERC desborda Lledoners per recordar l'any de presó de Junqueras i Forn

Quinze mil persones reivindiquen la república i la llibertat dels presos. "No m'he mogut ni un mil·límetre, la nostra presó serà la seva derrota", diu en un escrit el president dels republicans

Concentració al pla de Lledoners per Junqueras i Forn
Concentració al pla de Lledoners per Junqueras i Forn | Albert Alemany
Pere Fontanals / Carles Fiter
01 de novembre del 2018
Actualitzat el 02 de novembre a les 21:33h
Milers de persones, unes quinze mil, s'han desplaçat aquest dijous a la tarda convocades per ERC a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, per commemorar l'any a presó d'Oriol Junqueras i Quim Forn i retre'ls un multitudinari homenatge reivindicant la seva llibertat i la República catalana. Tots dos van entrar junts a la presó.

L'acte ha estat presentat per Núria Picas i Jordi Margarit. Els primers en pujar a l'escenari han estat Lluís Llach, Feliu Ventura i David Fernàndez, que han cantat junts. Un dels moments més emotius ha estat quan, amb un crit, Junqueras i Forn han tornat als assistents una salutació, que s'ha tancat amb crits de "No esteu sols!".

Sota el lema Exigim llibertat, s'han concentrat persones vingudes d'arreu del país. Entre aquests, destaca la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, juntament amb altres personalitats polítiques i de l'entorn civil com Marta Rovira -en un vídeo gravat des de Ginebra-, Roger Torrent, Elisenda Alamany, Josep Maria Mainat, Núria Picas, Jordi Margarit, l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, o la dona de Quim Forn, Laura Masvidal. 
 

Concentració al pla de Lledoners per Junqueras i Forn Foto: Albert Alemany


Oriol Junqueras i Quim Forn han estat presents en l'acte a través de dues cartes (aquí pots llegir íntegra la de Junqueras) que han llegit els seus familiars. Per part de Junqueras, el seu pare, germà i germana han estat els missatgers de l'exvicepresident del Govern. "Avui soc immensament més fort que quan vaig entrar. La presó ha reforçat els meus ideals per lluitar per la democràcia", assegura Junqueras a través de la carta. "No m’he mogut ni un mil·límetre en el meu objectiu. La nostra presó serà la seva derrota", deia la missiva. El líder d'ERC ha assegurat que sap"que aquest procés és irreversible" i que "la presó probablement es el preu de la llibertat". Tot i això, encoratjava a "seguir treballant per la llibertat i assolir una república".

Forn, a través de la seva dona Laura Masvidal, ha demanat que es "s'ha de persistir, no defallir." "Ens falta coronar l'últim cim, el de la llibertat. Ho farem junts. Com moltes altres generacions de catalans, ens mantindrem fidels al servei d'aquest poble", afirmava l'exconseller d'Interior.

Un dels moments més emotius ha estat quan els assistents han cridat a l'uníson per "saludar" a Forn i Junqueras i aquests, a crits, els hi han tornat la salutació.
  El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha exigit l'absolució absoluta dels presos. "No ens valen jocs de mans", assegurava el vicepresident, "només la lliure absolució. Només ens val la llibertat, l'absolució i l'autodeterminació". El vicepresident marcava així línies vermelles a Pedro Sánchez a l'espera que aquest divendres la Fiscalia i l'advocat de l'Estat es pronunciïn i demanin penes pel judici de l'1-O. Aragonès ha tingut paraules emotives per a tots els presos però sobretot per Junqueras, a qui assenyalat com "un home compromès que ens ha fet sentir la seva veu des d'aquí".  

Torrent ha recordat que "fa un any que dura aquesta farsa" i Alamany ha denunciat que es mantinguin empresonades "persones bones". El germà de Junqueras ha llegit una carta afirmant que no s'ha mogut "ni un mil·límetre en l'objectiu d'aconseguir la república" i guanyar: "Aquest procés és irreversible i guanyarem", deia el seu escrit.

"Aquest procés és irreversible i guanyarem", ha dit el president d'ERC en un escrit als assistents

Rovira s'ha presentat com "la Marta de sempre, la que lluita i lluitarà i continua dempeus perquè estem convençuts que no hem comès cap delicte" en una connexió des de Suïssa.

L'exsecretària general d'ERC ha volgut enviar directament un missatge als presos de Lledoners a través dels altaveus de l'escenari a les afores de la presó.
  David Fernández ha llegit un fragment de la carta de set presos de Lledoners, entregada per un pres que estava de permís. Entre d'altres, deia això: "La presó no ha aconseguit humiliar-nos. La causa de la llibertat es imbatible". I afegeix: "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble".

Diana Riba, companya de Raül Romeva, ha llegit una carta seva: "L'Oriol sap que és una lluita que requereix sacrificis i perseverança. Per això l'han volgut abatre". Podeu llegir la missiva íntegra en aquest enllaç.

Josep Maria Mainat ha encoratjat els assistents amb un "volem que aquella república que va durar 10 segons, duri 10 segles", i ha estat l'únic que ha entrat en l'actualitat política: "No es poden aprovar els pressupostos del govern espanyol".

També Elisenda Alamany ha fet el seu parlament, tot assegurant que l'1-O "Catalunya es va presentar com un sol poble" i ha criticat el paper del rei entre la cridòria del públic. "Ara és el moment d'estar a l'altura", ha conclòs.

L'esplanada de davant de la presó ha rebut prop d'un centenar d'autobusos que s'han traslladat a l'indret. A primera hora de la tarda ja s'han format llargues cues de cotxes i de gent a peu per arribar-hi.
 
L'endemà, un acte més

Per divendres, 2 de novembre, se celebrarà un segon acte de caràcter més unitari també a les portes de Lledoners. Aquest està organitzat per ERC, PDECat, Junts per Catalunya, l'ANC, Òmnium amb la coordinació de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC).
 

Final de l'acte davant la presó de Lledoners. Foto: Albert Alemany