Sant Joan de Vilatorrada es dota amb un Pla de Salut Municipal

Té com a objectiu orientar les polítiques de salut a dur a terme al llarg dels propers anys al municipi

Redacció
31 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:20h
El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va aprovar el passat 25 d'octubre, per unanimitat, el Pla de Salut Municipal impulsat per la Regidoria de Salut. Amb aquesta aprovació, el consistori completa un exhaustiu procés de diagnosi i redacció iniciat l'any 2016 i que ha permès avaluar els indicatius de salut del municipi i establir les principals línies d'intervenció prioritàries a seguir durant el període 2016-2020. 

Així, els principals objectius del Pla són donar prioritat a les polítiques locals dirigides a contribuir a la millora de la salut de la població, fer de Sant Joan de Vilatorrada un municipi cada vegada més saludable, preservar la salut dels santjoanencs i santjoanenques, promocionar la salut, impulsar l'adopció d'estils saludables, i reduir al màxim les desigualtats. 

En aquest sentit, el Pla de Salut de Sant Joan de Vilatorrada 2016-20 s'ha elaborat amb criteris tècnics i incorporant la perspectiva de la ciutadania, i té la vocació de ser l'instrument de planificació que serveixi de marc de referència per a incloure la salut a totes les polítiques del govern municipal. 

Per tot plegat, l'Ajuntament vol agrair la col·laboració de tots els veïns i veïnes, entitats, organismes i professionals implicats en el projecte; en especial de la doctora Marta Vilanova Vilà i del Grup Coordinador. 

Antecedents

El procés d'elaboració del Pla Municipal de Salut tenia com a punt de partida una diagnosi prèvia, elaborada a partir de dades tècniques objectives –l'informe d'indicadors de salut del municipi redactat per la Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona l'any 2015- i comptant també amb la perspectiva de professionals de la salut, de benestar i serveis socials, educadors, tècnics municipals, entitats, associacions i ciutadania, i la coordinació del Grup de recerca de Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona. Una vegada identificats els actius de salut del municipi -conjuntament amb els indicadors de salut locals- es va iniciar el procés de propostes d'intervenció. 

Un cop superades les dues primeres fases, que van consistir en reunions entre responsables de Salut i Atenció a les Persones de l'Ajuntament i el Grup de recerca Salut i Atenció Sanitaria de la UdG; reunions amb els responsables del Centre de Salut de Sant Joan de Vilatorrada; una revisió de la informació existent i la sol·licitud de dades a l'Institut Català de la Salut; una presentació del projecte al Consell Escolar i al Consell de Cultura; la constitució del Grup Coordinador; i reunions amb membres del Grup Coordinador; el projecte va arribar al seu equador amb la presentació pública de la proposta de Pla de Salut i dels indicadors. 

Finalment, el projecte de redacció va encarar les seves darreres dues fases amb la identificació d'actius i la redacció de propostes de millora i d'intervenció.