Una exposició sobre les construccions de pedra seca, a la Fira Medieval d'Oficis de Súria

serà inaugurada dissabte 3 de novembre a la sala Cal Balaguer del Porxo, a les 7 de la tarda

Redacció
31 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:08h
Les construccions de pedra seca protagonitzaran l'exposició de la 17a Fira Medieval d'Oficis de Súria amb l'objectiu de donar a conèixer i revalorar aquest tipus d'arquitectura popular i tradicional, molt present en el nostre entorn. La mostra, titulada ‘Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca',serà inaugurada dissabte 3 de novembre a la sala Cal Balaguer del Porxo, a les 19.00 h.

L'exposició ha estat promoguda per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria i produïda per l'empresa especialitzada Molècula, amb la participació de l'estudiós Albert Fàbrega com a comissari i del fotògraf Pascual Robles com a autor de la majoria d'imatges.

La mostra s'adreça a un públic ampli i té un plantejament didàctic, però també aspira a interessar els especialistes en aquest tipus de construcció. El disseny de l'exposició s'ha fet pensant en què pugui ser itinerant, adaptant alguns dels seus continguts a la tipologia més habitual de cada territori.

El nucli central de la mostra està format per més d'una vintena de plafons que descriuen la tècnica, la històriai el context de les construccions de pedra seca, sobretot en la seva relació amb la vinya.

També s'hi fa un cop d'ull a les tècniques de construcció, els tipus de material, els sistemes de conservació, la seva implantació a nombroses cultures d'arreu del món i la presència del món de la pedra seca en l'art i la literatura, entre d'altres aspectes.

L'exposició també inclou una mostra d'utensilis i documents originals sobre la relació entre les construccions i la vinya. Altres elements de la mostra són un vídeo d'entrevistes amb persones relacionades amb la pedra seca i un carrusel de fotos de més d'un centenar de construccions.

Un dels treballs preparatoris de l'exposició va consistir enl'elaboració del llibre ‘Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca' d'Albert Fàbrega i Pascual Robles, que va ser publicat el desembre passat dins de la col·lecció Temes de Súria, editada per l'Ajuntament. 

El llibre va ser presentat el gener d'enguany, dins dels actes de la Festa de Sant Sebastià, i es podràadquirir a l'Oficina de Turisme de Súria i a les llibreries.
Arxivat a