Cardona aprova unes noves ordenances que congelen tots els impostos i taxes

Ple de l'Ajuntament de Cardona d'aquest dilluns
Ple de l'Ajuntament de Cardona d'aquest dilluns | AjCdn
Redacció
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:49h
El ple de l'Ajuntament de Cardona va aprovar aquest dilluns en sessió extraordinària i sense cap vot en contra les noves ordenances fiscals per a l'exercici 2019, que congelen tots els impostos i taxes. 

Així, la proposta aprovada manté el tipus de gravamen de l'IBI, que continua en el 0,72% en béns urbans i en el 0,74% en béns rústics. En aquest impost, s'introdueix una important bonificació del 25% de la quota per a les famílies nombroses que compleixin els requisits (l'habitatge ha de ser l'habitual de la família i els ingressos de la unitat familiar no poden superar 2,5 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, l'anomenat IRSC). Una altra novetat és la possibilitat de demanar ajuts per al pagament de l'IBI que tenen els propietaris que posin els pisos buits a disposició de la Borsa de Lloguer de l'Ajuntament.

També es congela l'impost sobre activitats econòmiques (IAE), el de vehicles de tracció mecànica —que manté la bonificació del 95% introduïda l'any passat per als vehicles d'interès històric—, i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que també manté les bonificacions: 75% per a les obres de rehabilitació integral dels edificis situats al centre històric; 75% per a la rehabilitació de façanes i cobertes dels edificis del centre històric i del nucli de la Coromina; 50% per a les reformes i reparacions (obres petites) del centre històric; 75% per a les obres de rehabilitació de façanes i cobertes i de rehabilitació integral de les masies i cases rurals; 65% per a les noves construccions destinades a usos industrials, agrícola-ramaders i comercials; 50% per a les instal·lacions de sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar, i 90% per a l'adequació de locals per activitats comercials o de serveis de nova creació. La regidora d'Hisenda, Aida Molner, ha destacat durant el ple que aquest 2018 l'Ajuntament ha bonificat 39.998 euros per aquests conceptes.

Pel que fa a l'impost sobre l'increment de valor de terrenys de naturalesa urbana, les anomenades plusvàlues, s'ha introduït una modificació en el seu redactat per adaptar-lo a les darreres sentències del Tribunal Suprem, que indiquen que no es pot imposar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic. A banda, en aquest impost, l'equip de govern aposta per mantenir la bonificació del 90% en les herències quan es tracta de l'habitatge habitual. Per aquest concepte, l'Ajuntament ha bonificat 53.000 euros aquest 2018.

Entrant ja a les taxes, la proposta de l'equip de govern que es va aprovar les congela també totes. Una de les poques modificacions que hi ha correspon a la taxa de prestació de serveis generals, en la qual s'ha aprovat incloure-hi les tarifes del Camp de Vida Activa, que fins ara no hi figuraven. En resum, els clubs i les entitats sense ànim de lucre, els centres educatius, les AMPA's, les fundacions i les institucions públiques comptaran amb una tarifa gratuïta per utilitzar tota la instal·lació. Per a les empreses esportives, s'han aprovat unes tarifes que van dels 10 euros als 40 euros (dues hores) i dels 90 euros als 360 euros (tot el dia) depenent si es lloga tota la instal·lació o se'n lloguen parts (només el camp o només els vestuaris, per exemple). Per als particulars, les fundacions privades i les empreses no esportives, les tarifes van dels 15 euros als 60 euros (dues hores) i dels 180 euros als 540 euros per a tot el dia.

Pel que fa a la taxa de residus, la regidora Aida Molner va indicar que també es congela malgrat que el cànon que es paga a l'abocador per les tones de rebuig ha augmentat i continuarà augmentant en els pròxims anys per les exigències en reciclatge que imposa la Unió Europea. En aquest sentit, l'equip de govern ha anunciat en el ple que ben aviat s'iniciarà un estudi per valorar quin sistema de recollida de residus cal implantar per complir amb els nivells de reciclatge europeus i, en conseqüència, poder rebaixar el cànon que es paga pel rebuig que s'aboca sense separar.

En el torn de paraules, l'alcalde, Ferran Estruch, va explicar que "malgrat la limitació de finançament dels ens locals que imposen les lleis estatals, l'aposta del govern és tendir cap a una fiscalitat progressiva perquè els impostos i les taxes siguin més ajustats a les realitats de les famílies". En aquest sentit va reivindicar la urgència d'un nou model de finançament local. També va ressaltar que s'aposta per mantenir "totes aquelles bonificacions encarades a generar més activitat econòmica i més rehabilitació d'habitatges  per incentivar l'ocupació de pisos buits".

Al seu torn, el regidor a l'oposició del PSC, Jordi Casas, va valorar positivament l'ajut del 25% en l'IBI per a les famílies nombroses, així com els ajuts per als propietaris que posin pisos buits a la Borsa d'Habitatge. Va demanar un estudi de l'ICIO "per ser més rigorosos" i va apostar per un nou sistema de recollida de residus porta a porta. En general, va dir, el seu grup va trobar la proposta feta pel govern d'ERC "correcta i moderada", tot i que va anunciar la seva abstenció perquè, va indicar, "cal encara un pas més en la fiscalitat progressiva; falta més empenta". 

Per acabar, la regidora de l'altre grup a l'oposició, Rosa Ruiz del PDeCAT, va explicar que els haurien agradat "unes ordenances més ajustades". En aquest sentit, va indicar que el seu grup no veia clar que l'Ajuntament deixés d'ingressar "tants diners", en referència a les bonificacions. Com va fer el PSC, va anunciar també la seva abstenció.

Així, les ordenances van quedar aprovades sense cap vot en contra: els 7 regidors d'ERC hi van votar a favor, mentre el regidor del PSC i les dues regidores del PDeCAT (en el ple faltava un regidor del grup demòcrata) es van abstenir.
Arxivat a