Un brasiler que viu a Manresa: «Sóc d'esquerres però hagués votat Bolsonaro amb els ulls tancats»

Odair Prieto fa onze anys que viu a la capital del Bages, però la seva família resideix a la regió de Vale do Paraíba, situada a la part oriental de l'estat de São Paulo

Odair Prieto, brasiler resident a Manresa des de fa onze anys
Odair Prieto, brasiler resident a Manresa des de fa onze anys | Arxiu personal
30 d'octubre del 2018
Actualitzat el 31 d'octubre a la 13:42h
Amb el 55,2% dels vots a favor, l'ultradretà Jair Bolsonaro -del Partit Social Liberal (PSL)- es va proclamar, diumenge, nou president del Brasil. Aquesta notícia ha causat un gran rebombori arreu del món. Si bé les formacions i líders de dreta i extrema dreta han celebrat el triomf, els partits i dirigents republicans -així com també diverses ONG i organitzacions per als drets humans- l'han lamentat profundament.
 
Però què en pensa, la gent que viu allà? Per què l'han votat? Què ha promès que pesi més que les seves declaracions homòfobes i racistes? Des de Manresa, Odair Prieto n'explica els motius. Ell, resident a la capital del Bages des de fa onze anys, va néixer a la regió de Vale do Paraíba, situada a la part oriental de l'estat de São Paulo, on la seva família i amics encara hi viuen. "Gairebé tots han votat Bolsonaro", explica, tot posant de manifest que "tot i ser d'esquerres, jo també ho hagués fet amb els ulls tancats".
 
- Com s'entén, aquesta contradicció?
 
- La situació que viu el Brasil ja fa molts anys que és insostenible. I això, en gran part, és per culpa dels partits que han pujat al poder, molts dels quals d'esquerres i més concretament el PT (Partit dels Treballadors). Ells han destrossat el país a nivell de seguretat i han estat els responsables que els índex de corrupció hagin arribat fins on han arribat. La gent n'està farta i necessita un canvi. 
 
- Però a Brasil hi ha molts altres partits. Per què el de Bolsonaro?
 
- De la corrupció no se n'escapa ningú, ni tampoc el PSL, però Bolsonaro, com que no ha estat mai al poder, és dels que està menys tacat. A banda, penso que ha aconseguit estar en el lloc exacte en el moment precís. De fet, pràcticament no li ha calgut gastar-se ni un duro en la campanya electoral, perquè els altres partits ho han fet tan i tan malament, que la gent no ha dubtat ni un moment a fer-li confiança. I si s'hi suma el fet que els seus discursos anaven en la línia de tornar el país al poble... l'èxit estava assegurat.
 
- Ell és l'autor de frases com «Els meus fills no s'enamoraran de cap dona negra perquè se'ls va educar molt bé» o «Els homosexuals ho són perquè consumeixen drogues i només una petita part, per defecte de fàbrica». Això és tornar el país al poble?
 
- Ha dit moltes barbaritats, és evident. Però el que també és cert és que se l'ha demonitzat molt. Els mitjans de comunicació d'aquí en donen una visió que jo, quan parlo amb la meva família, no és la mateixa.
 
- Però aquestes frases formen part del seu discurs, també...
 
- Sí, però hem de tenir en compte la situació global de país. El que preocupa més a la ciutadania és la corrupció i la violència desmesurada que hi ha. I ell, des d'un primer moment, va dir que ho combatria. Estic segur que en una situació normal, a molta gent ni li hagués passat pel cap votar-lo, però si ens hi fixem, la gran majoria de persones que li han donat suport venen de regions industrials; de regions on, teòricament, hi ha més cultura.
 

La família de l'Odair, vestida amb els colors de la bandera de Brasil per anar a votar Bolsonaro Foto: Cedida


 - Va dir, també, que volia que Sergio Moro fos el seu Ministre de Justícia.
 
- I això penso que li ha anat molt a favor. Sergio Moro, a Brasil, hi té una reputació impecable. Aquesta notícia està portant molta esperança, perquè Moro va ser qui va encapçalar els judicis de l'Operació Lava Jato, que va condemnar desenes de polítics i empresaris per una immensa trama de suborn. Que el vulgui dins del seu equip, diu molt del govern que vol crear.
 
- La violència i la corrupció són els talons d'Aquil·les que s'han de combatre. I les faveles?
 
- Tot està dintre d'un mateix sac. Si no s'inverteix en educació per intentar recollir fruits d'aquí tres, quatre o cinc generacions, no ens en sortirem. El tema de les faveles és difícil de gestionar. Fa molts anys que s'hi està intentant fer una política d'amics per fer-hi entrar la policia, però la llei del silenci dels traficants és la que hi impera. Per això dic que primer s'ha de començar invertint en educació. És bàsic si volem acabar sortint d'aquest pou de brutícia, corrupció i violència.