La Catalunya Central redobla els esforços per augmentar les vacunacions contra la grip

L'any passat, als centres d'atenció primària del Bages i el Moianès es va vacunar un 41% de la població

Una infermera posa la vacuna de la grip a un pacient
Una infermera posa la vacuna de la grip a un pacient | Salvador Miret
Redacció
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:29h
L'Organització Mundial de la Salut va establir l'objectiu que l'any 2010 s'havia de vacunar contra la grip el 75% de la població de risc. Vuit anys després, continuem lluny d'aquestes dades: l'hivern passat, als centres d'atenció primària (CAP) de la Catalunya Central es va vacunar el 39,2% de la població, respecte el 36,94% de Catalunya, i un percentatge més alt en determinats grups de risc:

- Anoia, 38% de la població
- Osona, 37%
- Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, 41%

Tot i que al territori es va aconseguir frenar la davallada dels darrers anys, l'objectiu dels professionals de l'atenció primària és augmentar aquests índexs perquè la ciutadania estigui el màxim de protegida davant una malaltia que pot comportar complicacions greus. Pel que fa als professionals sanitaris de la Catalunya Central, l'any passat es va vacunar el 42%, molt per sobre de la mitjana de Catalunya (que va ser del 23%).

Fent campanya per augmentar la vacunació

La campanya de vacunació d'enguany s'allargarà fins al 22 de desembre. Es recomana especialment a grups de risc ―com ara pacients de qualsevol edat que pateixen determinades malalties cròniques (diabetis, malalties respiratòries, del cor...), embarassades i persones grans. La vacunació s'aconsella perquè, en cas d'agafar la grip, aquestes persones tenen més riscos de complicacions com, per exemple, una pneumònia, un empitjorament de la malaltia crònica, un part prematur, etc.

Però els professionals de salut del territori volen anar més enllà i fer arribar un missatge molt clar de conscienciació a la ciutadania: cal que es vacunin també totes aquelles persones que conviuen amb un familiar o contacte molt proper de risc. La vacunació és la millor mesura per evitar hospitalitzacions i, fins i tot, la mort.

Per aquest motiu, els professionals d'atenció primària treballen en diverses iniciatives per apropar-se als pacients a través d'altres activitats, fora de l'àmbit sanitari, amb l'objectiu de promoure la vacunació contra la grip; per això, s'estan preparant diverses actuacions comunitàries, com, per exemple, xerrades a casals i centres cívics, en festes locals...

L'objectiu de la campanya és que cada pacient prengui la decisió de vacunar-se sobre la base d'una informació clara que l'ajudi a resoldre els dubtes que pugui tenir i a aconseguir els objectius de la campanya 2018-2019:

- Millorar la cobertura de la vacunació en persones de més de 60 anys i en persones amb problemes de salut de risc.
- Augmentar la cobertura en dones embarassades.
- Millorar la vacunació en professionals sanitaris.
- Augmentar el nombre total de persones vacunades.

Els pacients amb malalties del cor i la sang, dels pulmons i els diabètics són els qui presenten més risc de complicacions per descompensació de la malaltia i, en conseqüència, d'ingrés hospitalari.

L'ICS ha fet un seguiment d'aquests pacients i ha trobat que només un 40% dels pacients amb malalties del cor i la sang i dels diabètics es va vacunar en la passada campanya. Igualment, només ho va fer un 30 % dels pacients amb malalties pulmonars ―malgrat que la pneumònia és la principal complicació de la grip. Pel que fa a les dones gestants, es va vacunar un 40%.

Conseqüències de la darrera epidèmia gripal

Segons el balanç de la temporada gripal 2017-2018 (font: Pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya-PIRIDAC) s'extreuen, entre d'altres, les conclusions següents:

- Les persones de menys de 15 anys van ser les que majoritàriament van patir la grip. De fet, és el grup de població que sovint es veu afectada per la grip tots els anys.
- El 65% dels pacients que van ser ingressats als hospitals a causa de complicacions de la grip tenien més de 64 anys
- El nombre de pacients que van ingressar a l'UCI va ser superior a l'epidèmia de grip anterior.
- Augment de la mortalitat de persones majors de 64 anys per l'onada epidèmica de grip.
- El 56,3% dels pacients que van ingressar a l'hospital per complicacions greus de la grip no estaven vacunats.