L'Escola Agrària programa set nous cursos per aquest mes de novembre

L'Escola Agrària acollirà, durant el mes de novembre, set nous cursos
L'Escola Agrària acollirà, durant el mes de novembre, set nous cursos | EAM
Redacció
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:59h
L'Escola Agrària de Manresa ja ha publicat la informació referent als nous cursos que engegarà aquest mes de novembre. En total seran set, de temàtiques diverses i de duració variable, que aniran des dels dos dies als dos mesos de formació.
 
El primer, que portarà per títol Aprofundiment en l'agricultura biodinàmica, es durà a terme del 6 de novembre al 10 de desembre, de deu del matí a dues del migdia i de quatre a set de la tarda. Es tracta d'una formació adreçada a agricultors que s'hagin iniciat en la biodinàmica i que vulguin aprofundir en el coneixement de les bases, la filosofia i el mètode que ofereix aquesta tècnica per fomentar la vitalitat del sòl, millorant-ne la fertilitat i la qualitat de la seva producció a través de pràctiques respectuoses i l'aplicació de preparats i un compost de qualitat. Té un preu de 65 euros
 
El curs més curt del calendari tractarà sobre Sistemes de pasturatge en producció bovina de llet i carn ecològiques, i es durà a terme els dijous 8 i 15 de novembre de dos quarts de deu del matí a una del migdia i de tres a set de la tarda. Els participants aprendran a reconèixer, valorar i aprofitar el paper que té la ramaderia extensiva no només des del punt de vista productiu sinó també en relació a la seva funció en la prevenció d'incendis, el manteniment dels espais oberts i la conservació d'algunes espècies. El cost és de 32 euros.
 
Els dies 19, 20 i 21 tindrà lloc la formació Mètode Hérody: diagnòstic del sòl i estratègies de millora de la seva fertilitat, l'objectiu del qual -a banda de conèixer el mètode en qüestió i relacionar-lo amb el maneig i les practiques agrícoles realitzades- serà prendre consciència dels efectes que tenen aquestes actuacions sobre la salut del sòl. L'horari serà, en el cas dels dies 19 i 20, de nou del matí a una del migdia i de dos quarts de tres a dos quarts de set de la tarda; i en el cas del dia 21, de nou a una del migdia. Té un preu de 32 euros.
 
Paral·lelament, el mateix dilluns 19, també començarà el cursProducció de boví de carn: del maneig de les vaques a la comercialització dels vedells, que s'allargarà fins al 19 de desembre i es durà a terme els dilluns i els dimecres en horari variable. La formació dedicarà una part important a analitzar l'alimentació global del ramat (vedells, vaques i recria) en condicions ecològiques, per a poder entendre les diferents necessitats nutritives dels animals en funció de la seva destinació, ja sigui per a carn o reproducció. El cost del curs és de 54 euros.
 
Construcció d'una estufa amb inèrcia tèrmica i bescanviador serà el títol d'un curs que durarà tres dies, del 26 al 29 de novembre de nou del matí a una del migdia i de dues a sis de la tarda. Els participants a la formació aprendran, al llarg de les trenta hores que duri, a construir una estufa amb inèrcia tèrmica i bescanviador incorporat. Es tracta d'un aparell que funciona amb un foc de curta durada però molt intens. Els gasos de la combustió recorren uns conductes per on van transferint l'escalfor a l'estructura abans de sortir per la xemeneia. Aquesta estructura fa de massa tèrmica i acumularà la calor que donarà a l'ambient. El preu d'inscripció és de 32 euros.
 
El penúltim curs de novembre tindrà com a principal objectiu dotar als seus participants de coneixements bàsics d'autoconstrucció de coberts de fusta, útils en les activitats quotidianes i associades a la ramaderia. Sota el títol, doncs, d'Autoconstrucció de coberts de fusta, la formació tindrà lloc els dies 26 i 27, i 3, 4 i 5 de desembre. L'horari serà de nou del matí a una del migdia i de dues a cinc de la tarda; i el preu, de 54 euros.
 
Finalment, el divendres dia 30 engegarà Com fer del sòl un reservori d'aigua, un curs que donarà a conèixer les tècniques usades en permacultura i agricultura regenerativa. Tindrà una durada de quaranta hores i finalitzarà el 9 de febrer, en horari i preu encara per concretar.
 
Inscripcions
 
Les inscripcions per participar en qualsevol dels cursos es poden fer anant presencialment a l'Escola Agrària (a l'edifici de la FUB), trucant al  93 874 90 60, enviant un correu electrònic a ccagraria.manresa@gencat.cat o omplint aquest formulari.