El jesuïta Xavier Melloni parlarà de Raimon Panikkar diumenge a Cardona

Raimon Panikkar
Raimon Panikkar | Xarxes
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:39h
El proper diumenge, l'antropòleg jesuïta Xavier Melloni oferirà la conferència Raimon Panikkar: un místic per al nostre temps a la cripta de l'església parroquial de Cardona. Un acte organitzat per la Germandat dels Sants Màrtirs cardonina i que s'emmarca dins la commemoració del centenari de naixement d'aquest il·lustre pensador de projecció universal, fill de pare hindú i de mare catalana. 

Raimon Panikkar ha estat possiblement, després de Ramon Llull, el filòsof més important que ha donat Catalunya en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Més tard esdevé catedràtic de religions comparades a les universitats de Harvard i de Califòrnia, a Santa Barbara. Pocs pensadors al món tenen una obra tan sòlida, ambiciosa i reconeguda en l'àmbit dels estudis sobre diàleg intercultural i interreligiós, hinduisme i budisme, mística i espiritualitat, filosofia, ciència i religió, mite, cultura de la pau, etc. 

A cap altre pensador català no li han estat dedicats en vida quatre congressos monogràfics internacionals (Barcelona, Mumbai, Seül i Venècia), diversos llibres internacionals d'homenatge i més de quaranta tesis doctorals (en anglès, alemany, xinès…) sobre la seva obra. És l'únic pensador català que ha impartit les prestigioses Gifford Lectures (1988-89), un encàrrec que constitueix en si mateix un reconeixement de primer ordre (equivalent a un premi Nobel de filosofia). A més, Panikkar va ser investit doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears (1997), Tübingen (2004), Urbino (2005) i Girona (2008), i estava en possessió de la Creu de Sant Jordi (1999), del títol de Chevalier des Arts et des Lettres concedit pel Govern francès (2000) i de la Medalla de la Presidència de la República Italiana (2001), entre altres reconeixements. Als anys vuitanta s'instal·là a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). Al final de la seva vida prepara l'edició de les seves obres completes. 

Xavier Melloni, qui precisament ha estat aquest mes d'octubre fent diverses conferències a l'entorn de Panikkar, realitzarà una xerrada que ens permetrà aprofundir, des d'una mirada integral i integradora, en el valuós llegat del seu pensament per a una autèntica societat intercultural i interreligiosa. La vetllada tindrà lloc a les 18.30h i serà d'accés lliure. 
Arxivat a