UManresa i Althaia oferiran formació universitària en impressió i bioimpressió 3D

Manel Jovells i Valentí Martínez durant la signatura del conveni
Manel Jovells i Valentí Martínez durant la signatura del conveni | Althaia
Redacció
24 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:35h
El director general de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Valentí Martínez, i el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració per a la realització de programes de formació universitària en impressió i bioimpressió 3D. Fruit d'aquest acord, el pròxim mes de febrer s'iniciarà el Curs expert en impressió 3D i bioimpressió en salut, el primer d'aquestes característiques a Catalunya, que reforça l'aposta i el lideratge de la Catalunya central en la introducció d'aquesta tecnologia en el sector sanitari català.

El Curs expert en impressió 3D i bioimpressió en salut s'impartirà en el marc del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC. Està organitzat per la UManresa-FUB, Althaia i Avinent Implant System amb la col·laboració d'Acció de la Generalitat de Catalunya, la Unió Consorci Formació, la Societat Catalana de Salut Digital i TIC Salut Social. Permetrà descobrir les possibilitats de l'aplicació 3D i bioimpressió en el món de la salut, els diferents tipus de tecnologies i materials que s'utilitzen així com la seva normativa d'aplicació, experimentar a partir de projectes que donin resposta a casos clínics reals o simulats i donar a conèixer les principals experiències i grups de treball.

Aquest programa s'adreça a professionals assistencials, bioenginyers, enginyers mecànics i biotecnòlegs, així com a responsables d'innovació i aplicació de noves tecnologies als centres de salut. El títol que obtindran forma part d'un Màster en impressió 3D i bioimpressió organitzat per Althaia, la UVic-UCC i Avinent, que es desenvoluparà durant l'any acadèmic 2019-2020.

El sector de la salut ha estat dels pioners en incorporar la impressió 3D i les perspectives són que el seu ús vagi en augment. Aquestes tecnologies aporten transversalitat, flexibilitat i un major valor afegit, que es tradueix en una medicina personalitzada, una major agilitat, rapidesa d'acció, i una major seguretat clínica per als pacients.

En aquest procés, el treball conjunt entre el sector sanitari, les institucions generadores de coneixement i la indústria proveïdora de tecnologia és clau.

La signatura del conveni per a la realització de programes de formació universitària en impressió i bioimpressió 3D reforça les diferents línies de col·laboració en l'àmbit acadèmic entre la FUB i Althaia. En aquest sentit, destaca que recentment la Generalitat de Catalunya ha reconegut el Grup de recerca en Innovació docent, Simulació i Seguretat del pacient liderat per les dues institucions.