Els gegants vells de Moià, protagonistes d'un Verkami per renovar la seva indumentària

La campanya, sorgida de la colla gegantera del municipi, va iniciar-se diumenge i es proposa recaptar, en quaranta dies, 2.500 euros

Els gegants vells de Moià, l'Isabel i el Ferran, seran restaurats durant els propers mesos
Els gegants vells de Moià, l'Isabel i el Ferran, seran restaurats durant els propers mesos | Geganters de Moià
24 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:19h
La colla gegantera de Moià va engegar, diumenge passat, una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, amb la voluntat d'aconseguir diners per l'anomenat Projecte Gegant, que té la voluntat de renovar els vestits dels gegants vells del municipi, l'Isabel i el Ferran, que van desfilar per primera vegada pels carrers de la capital moianesa el 15 d'agost de l'any 1944. 

Ara, i tenint en compte que l'any vinent compliran 75 anys, els membres de l'entitat local volen preparar-los per a l'ocasió. Això passa, segons expliquen, "per restaurar-ne l'estructura interna, per repassar-ne la pintura i per renovar-ne el vestuari". En aquest sentit assenyalen que "fa 27 anys que porten la mateixa roba i 40 que duen la mateixa capa" i, "si no els hi fem vestits nous, no podran seguir ballant per places i carrers".

El Ferran i la Isabel van ser construïts per Lambert Escaler i Millà, un dels escultors de la Casa Ingenio de Barcelona, i van substituir els primers que va tenir el poble, destruïts en el marc de la Guerra Civil. L'únic que en va quedar va ser el cap de la geganta, que va ser restaurat l'any 2016 i que actualment reposa al museu municipal de Moià.

Procés de restauració

El Projecte Gegant es dividirà en dues fases. La primera, que tindrà un cost de 2.577,30 euros, consistirà a restaurar completament les dues figures; a crear dos nous cavallets (la part que sosté tot el pes dels gegants i en la qual es col·loca el geganter), i a repintar els caps i les mans "respectant el policroma original", apunten. D'aquests 2.577,30 euros, 1.250 han arribat de la Diputació de Barcelona i 400 de la Generalitat. Actualment s'està pendent de rebre finançament per part de l'Ajuntament del poble.

7.000 euros per als dos vestits

La segona fase serà la de la renovació de la indumentària. Segons els càlculs de la colla gegantera moianesa, el cost ascendirà a 7.000 euros, uns diners que preveuen costejar "a través de subvencions que sol·licitarem a la Diputació, a la Generalitat i a l'Ajuntament" a principis de l'any vinent; amb la venda de números de la Grossa -que sortejaran un televisor i un pernil- , i "amb la campanya de micromecenatge". Aquesta darrera preveu recaptar 2.500 euros a través de donacions de particulars (de 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 100 o 200 euros). Com en tots els Verkami, cada mecenes rebrà una recompensa segons la quantitat de diners que hi hagi aportat.

La campanya de micromecenatge acabarà el 30 de novembre però no serà fins el darrer dissabte de juliol de l'any vinent que es presentarà la nova imatge dels gegants. A tot això, des de la colla s'ha creat un vídeo promocional dels 75 anys dels gegants vells amb música i lletra del cantautor local Quim Vila i amb imatge d'Aina Cuesta.


 
Arxivat a