La 25a Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat tindrà 73 parades

A la tradicional oferta lúdica i gastronòmica, la fira aprofitarà l'aniversari per recordar les vint-i-quatre edicions anteniors amb una exposició

Miquel Àngel Coín, Joan Miguel i Xavier Aparició durant la presentació de la fira
Miquel Àngel Coín, Joan Miguel i Xavier Aparició durant la presentació de la fira | Pere Fontanals
Redacció
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:13h
Els dies 27 i 28 d'octubre Monistrol de Montserrat celebrarà la XXV edició de la Fira de la Coca i el Mató, els 25 anys d'història d'aquest esdeveniment agroalimentari tan arrelat al Bages, que s'inicià la tardor de l'any 1994 i que des de llavors acull nombroses parades de gastronomia i d'artesania al centre de la vila: a la Plaça de la Font Gran, a la Plaça de la Mentirosa, al Passeig de la Canaleta, al carrer de les Escoles, al carrer Sant Joan... La Fira ha estat presentada aquest dimarts per l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel, el regidor de Turisme, Miquel Àngel Coín, i el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio.

Amb més de dues dècades de trajectòria, la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat s'ha consolidat ja a la comarca com una fira gastronòmica anual important, que acull nombroses parades de gastronomia i d'artesania. 

Per a qui visita Monistrol de Montserrat durant el darrer cap de setmana d'octubre, la Fira de la Coca i el Mató, és també una oportunitat de descobrir el seu ric patrimoni gastronòmic, cultural i arquitectònic i conèixer la diversitat de la vida associativa del municipi; és una oportunitat per fer turisme. 

Per aquest motiu enguany l'organització ha preparat un programa d'activitats molt especial: una exposició commemorativa dels 25 anys de vida de la Fira, activitats d'animació per totes les edats, mostres de cultura popular i tradicional, activitats esportives, tallers de cuina amb degustació i xerrades gastronòmiques, concerts...

I com cada any, hi haurà parades de venda de productes propis de la zona del Montserrat com ara el mató de Marganell, els tomàquets de rosa i aromes de Montserrat, l'embotit del Bruc, els dolços de Collbató; també formatges i productes làctics, coques, torrons, xocolates, dolços i productes de pastisseria, mel i hidromel, varietats d'embotits, olives i productes de la terra, castanyes i garapinyades, caves i vins artesans, cervesa ecològica i destil·lats... 

Els restaurants de la vila cuinaran durant el cap de setmana menús especials de fira, amb plats elaborats amb mató i productes de proximitat. 

La inauguració de la XXV Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat, tindrà lloc el dissabte 27 d'octubre a les 12 del migdia a la Plaça de la Font Gran, i comptarà amb la presència de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà i Roura. 

Setanta-tres parades

La Fira s'iniciarà el dissabte 27 a les 10 del matí amb un total de 60 parades de productes agroalimentaris i artesanals, i 13 parades de les entitats i associacions culturals, educatives i esportives locals, distribuïdes entre els espais tradicionals que any rere any es transformen per acollir aquesta cita gastronòmica: la Plaça de la Font Gran, el Passeig de la Canaleta, el carrer de les Escoles, el carrer Sant Joan i la Plaça de la Mentirosa, on s'hi trobaran els productes estrella del certament, la coca i el mató. 

Enguany el visitant hi trobarà set parades de coques, torrons, xocolates, dolços i productes de pastisseria, onze parades de mató, formatges, productes làctics i derivats, setze parades de productes gastronòmics diversos (mel i hidromel, varietats d'embotits, olives i productes de la terra, castanyes i garapinyades, creps... 2 són parades de comerços locals), tres parades de caves i vins artesans, cervesa ecològica i destil·lats, vint-i-tres parades de productes d'artesania, tres parades de comerços locals amb productes de bellesa, roba i complements i les tretze carpes de les entitats i associacions locals.

Activitats i gastronomia per a tots els gustos

De les activitats d'animació per als més petits en destaca la cercavila itinerant de Jordi Callau i els seus espectacles, les passejades amb carruatges de cavalls, els inflables del Passeig de la Canaleta i els tallers gastronòmics per a infants en que els infants crearan dolços pastissets i berenars saludables... Aquests tallers són gratuïts però requereixen d'inscripció prèvia a l'estand de l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat. I els infants han d'estar acompanyats en tot moment per un adult. 

De les propostes participatives que s'han programat per al públic adult en destaca la xerrada i degustació “Els vins als monestirs” que oferirà en Raimon Olivella del Restaurant Abad Cisneros de Montserrat, i la Master Class de receptes que tenen el mató com a protagonista, delicioses i fàcils de preparar, de la mà de la xef Montse Blanch. 

Per a tots els públics destaquem les mostres de cultura popular tradicional que ens oferiran els Gegants de Viserta amb la seva passejada per l'espai Firal acompanyats dels grallers, l'actuació el diumenge al migdia a la Plaça de la Font Gran, dels més joves de l'Esbart Monistrol Dansaire i la tamborinada dels Tabalers del Grup de Diables Els Tronats.

Aquest any destaca també l'exposició retrospectiva “25 anys de la Fira de la Coca i el Mató (1994-2018) organitzada per l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, on es podrán veure cartells de les diverses edicions de la fira, objectes de merchandising, fotografíes….Aquesta exposició es podrá veure al Centre Cultural de Can Gibert: 

I com cada any, al carrer Sant Joan es podrà veure la mostra dels treballs dels artesans Joan Avilés (telers en miniatura) Enric Berenguer (reproduccions d'edificis elaborades amb petits mahons) i Jaume Pujol (creacions originals amb elements de ferro reciclat...). També es podrà col·laborar amb la Tómbola Solidària per a la Marató de TV3, ubicada als baixos de Can Cavaller.

Un any més, visitar Monistrol de Montserrat durant el cap de setmana de la Fira de la Coca i el Mató permet al visitant descobrir la riquesa del patrimoni gastronòmic, cultural i arquitectònic del municipi i conèixer la diversitat de la vida associativa del municipi. 

Programa de la 25a Fira de la Coca i el Mató