El sindicat policial de Manresa, «desconcertat» amb les multes de vigilants de zona blava

El SPPM-Cat veu "dificil" una coordinació entre agents i vigilants ja que "no només amb multes" es millora la mobilitat

Una furgoneta estacionada en una zona d'aparcament de motos
Una furgoneta estacionada en una zona d'aparcament de motos | Pere Fontanals
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:50h
Quan aviat farà un any que el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar la renovació del conveni amb EYSA, l'empresa concessionària de la zona blava, que incloïa que els vigilants també denunciarien infraccions comunes dels conductors, el sindicat majoritari de la Policia Local de Manresa denuncia que, a hores d'ara, encara ningú, "ni de l'Ajuntament ni de la Policia Local", no els ha informat de aquests canvis.

Segons ha pogut saber NacióManresa, en l'actualitat només 3 dels 7 vigilants de la zona blava tenen instruccions per denunciar vehicles mal estacionats fora de les seves competències habituals. A més a més, l'àmbit d'aquesta actuació es limita a les zones d'aparcaments de motos, a les zones marcades amb línia groga i als passos de vianants. Per ara, no denuncien ni zones de càrrega i descàrrega ni guals.

Després que s'aprovés el plec de clàusules, els tres vigilants van rebre la formació i ja van rebre instruccions de començar a denunciar. Cal tenir en compte que al vigilant de zona blava no se'l considera un agent de l'autoritat, de manera que les seves denúncies no es regeixen pel principi de veracitat que sí que tenen els agents de policia i, per tant, les denúncies es tramiten de la mateixa manera que si les posés un particular: amb detall i fotografia de la infracció.

El govern de la ciutat no ha volgut avançar a NacióManresa quantes denúncies han tramitat els vigilants aquest 2018 i quantes d'elles han causat l'obertura d'un expedient sancionador. Els grups de l'oposició han sol·licitat la mateixa informació, i fins que no la faciliti a ells, a primers de novembre, les dades no es faran públiques.

"Desconcertats" per les denúncies dels vigilants

El sindicat majoritari de la Policia Local de Manresa, SPPM-Cat, s'ha mostrat "desconcertat" pel fet que els vigilants de la zona blava denunciïn infraccions comunes des de primers d'any. "A nosaltres no se'ns ha informat, ni ara, ni quan es va aprovar per ple", expliquen.

Des del sindicat es mostren també "sorpresos" perquè "des de l'Ajuntament sempre s'havia defensat l'objectiu de zero denúncies", buscant alternatives i actuant amb empatia "quan fos possible". La incorporació dels vigilants "pot trencar aquesta metodologia, ja que no tenim constància que existeixi cap mecanisme de coordinació" entre agents i vigilants, i "es pot donar el cas que el vigilant denunciï infractors que, amb més experiència, hauria resolt d'una altra manera".

És per això que el SPPM-Cat insta l'Ajuntament i la Policia Local a donar informació sobre aquesta novetat per coordinar les dues figures, tot i que veu "difícil" aquesta coordinació. Des del sindicat es defensa la creació d'un Pla Integral que contempli les incidències d'aquestes característiques.