L'Arada proposa un debat sobre turisme sostenible en una jornada a Salo

L'acte tindrà lloc el proper dimecres al càmping Cal Paradís i comptarà amb ponents de l'àmbit turístic alternatiu

El nucli de Salo, a Sant Mateu de Bages, acollirà la jornada
El nucli de Salo, a Sant Mateu de Bages, acollirà la jornada | L'Arada
Redacció
20 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:22h
L'Economia Social i Solidària i el turisme sostenible, és el títol de la pròxima activitat programada del cicle de xerrades organitzat per l'Arada en el marc del programa Actua. D'aquesta manera l'entitat vol obrir el debat a l'entorn dels models turístics i ho farà amb la participació de diferents agents que, des d'àmbits diversos, treballen o estan relacionats amb promoció turística.

L'acte tindrà lloc al càmping Cal Paradís de Salo (en el terme de Sant Mateu de Bages). Hi participaran diferents entitats del territori, així com la XAREC (xarxa de restauració i cultura cooperativa) i Berezi Elorrieta, professora de Geografia a la Universitat de Barcelona i vinculada a diferents moviments veïnals contraris a la massificació turística de la capital catalana. Serà el dimecres, 24 d'octubre, a les 7 de la tarda. 

Les entitats del Baix Solsonès i entorn també tindran un paper cabdal en aquesta taula rodona. Carles Pujol, dinamitzador agroalimentari de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona hi parlarà de la vinculació entre producte local i turisme. Territori de Masies explicarà la seva experiència de promoció transversal, la qual engloba tots els sectors econòmics i entitats de la zona amb l'objectiu d'explicar el territori amb un relat consensuat com a punt de partida. També és previst que hi participi un representant del TRAS (Turisme Rural Associat del Solsonès). 

Pel que fa a la XAREC hi participarà Ferran Martínez, un dels socis de l'alberg cooperatiu els Caus de Mura. Aquesta xarxa promou una restauració responsable i, a nivell turístic, remarca que el creixement té límits i "cal posar línies vermelles i limitar el creixement turístic". D'aquesta manera, defensa que "cal decréixer en aquells territoris on la pressió del turisme fa insostenible la vida de les veïnes i posa en perill l'equilibri de l'ecosistema". 

La professora de geografia Berezi Elorrieta treballa en temes de desenvolupament local i coneix a fons les problemàtiques sorgides arrel de la massificació turística a Barcelona. Forma part de diferents moviments veïnals que reclamen barris "per a les veïnes i no per als lobbies turístics", oposant-se als models basats en l'especulació i la consegüent expulsió de veïns i veïnes. 

L'acte s'emmarca en el primer cicle de xerrades sobre l'Economia Social i Solidària del Programa Actua. Les pròxima cita es farà el dimecres, 31 d'octubre a la biblioteca de Solsona, amb "L'ESS i la gestió de les cures", on es presentaran diferents iniciatives d'acompanyament a persones. El mateix espai acollirà, dia 8 de novembre, la taula rodona "l'ESS i les iniciatives d'oficis i serveis", on s'hi donaran a conèixer diferents projectes cooperatius de la Catalunya Central. 

El programa Actua és finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El present cicle compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Solsona i Sant Mateu de Bages, així com de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.