Món Sant Benet adapta les visites guiades per a persones amb discapacitats auditives

Les visites medieval i modernista es poden fer subtitulades en català i castellà, i també s’ofereixen visites en llenguatge de signes

Redacció
16 d'octubre del 2009
576_1255677122Visites_discapacitats
576_1255677122Visites_discapacitats

Visita explicada amb el llenguatge dels signes. Pauta

Món Sant Benet ha fet un pas endavant en accessibilitat i ha estrenat les visites guiades adaptades per a persones amb discapacitats auditives. Aquest mes s’ha posat en funcionament un sistema de subtitulació dels audiovisuals que es projecten en les visites guiades, un recurs que permet a les persones amb dificultats auditives seguir el fil conductor de les narracions. D’altra banda, també s’ofereixen visites en llenguatge signat.

El Servei Didàctic de Món Sant Benet es mostra sensible a tots els col•lectius de discapacitats. Per això, va encarregar a una empresa especialista en accessibilitat l’adaptació dels muntatges museogràfics per fer possible la seva comprensió per part dels discapacitats auditius. L’empresa va encarregar-se de la subtitulació dels auodiovisuals, tant de la visita medieval (“Mil anys d’història d’un monestir”), com de la modernista (“Un dia a la vida de Ramon Casas”). Els subtítols poden ser en català i en castellà, i amb un sistema de colors per diferenciar els diferents personatges que intervenen en els diàlegs. Igualment, Món Sant Benet disposa de dossiers amb la transcripció escrita de les narracions, que es poden utilitzar i anar llegint durant les visites com a reforç.

D’altra banda, Món Sant Benet ofereix també visites per a les persones que s’expressen en llenguatge de signes. En aquest cas, els visitants poden seguir igualment els audiovisuals subtitulats, i a més l’intèrpret de llenguatge signat els condueix durant la visita, els fa les explicacions de cadascun dels espais i els pot respondre preguntes i dubtes. La persona que fa la visita en llenguatge signat és guia de Sant Benet, de manera que té tot el coneixement sobre els detalls de les visites.

Primers resultats positius
A final de setembre es va fer una primera visita guiada amb els audiovisuals subtitulats. Hi van participar una quarantena de persones de la Casa del Sord de Manresa i Comarca, que es van mostrar molt satisfets del resultat de l’adaptació, que va ser absolutament comprensible per a ells. El Servei Didàctic de Món Sant Benet s’ha adreçat a altres col•lectius de persones amb discapacitats auditives per oferir-los el nou servei.

D’entrada, Món Sant Benet ja ha establert un calendari per a les visites guiades subtitulades amb intèrpret de llenguatge de signes. Les properes es realitzaran els dissabtes 17 d’octubre, 28 de novembre i 19 de desembre, a 2/4 de 10 del matí (visita medieval) i a les 11 (visita modernista). També en hores convingudes, de dilluns a divendres.

Pel que fa a les visites subtitulades, cal fer la reserva prèvia i acordar l’hora de la visita. El telèfon de reserves és el 93 875 94 01.

Compromís amb l’accessibilitat
L’adaptació de totes les visites guiades per a persones amb amb dificultats auditives és un pas més en el compromís de Món Sant Benet per fer accessible la seva oferta a totes les persones. En aquesta línia, des de l’obertura del projecte, tots els itineraris guiats pel recinte són absolutament accessibles a les persones amb mobilitat reduïda o amb cadira de rodes.