El Bages i el Moianès encara necessiten mig miler de voluntaris per al Gran Recapte d'Aliments

L'acció, que tindrà lloc el divendres 30 de novembre i el dissabte 1 de desembre, preveu superar la xifra de 75.000 quilos de menjar aconseguits l'any passat

El Gran Recapte demana la col·laboració de més voluntaris al Bages i al Moianès
El Gran Recapte demana la col·laboració de més voluntaris al Bages i al Moianès | Adrià Costa
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:57h
A un mes i mig de celebrar-se la desena edició del Gran Recapte impulsat pels Bancs dels Aliments de Catalunya, encara falten, a les comarques del Bages i el Moianès, mig miler de voluntaris perquè es pugui celebrar amb totes les garanties. Així ho han exposat la presidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, Roser Brutau; el delegat del Bages de l'entitat en qüestió, Jaume Torras;  el coordinador dels delegats dels Bancs d'Aliments de la província de Barcelona, Víctor Pedragosa, i el responsable de la Fundació Convent de Santa Clara (antiga Rosa Oriol), Aureli Quintas, en una roda de premsa celebrada, exclusivament, per fer una crida a la ciutadania a prendre part de la iniciativa.

El Gran Recapte tindrà lloc, tant a Catalunya com a diversos països d'Europa i el món, el divendres 30 de novembre i el dissabte 1 de desembre, de nou del matí a nou del vespre. Durant aquestes quaranta-vuit hores "preveiem aconseguir, a nivell català, més de 4.500 tones de menjar (450.000 quilos)", ha manifestat Brutau, tot afegint que "és per això que és tan important que la ciutadania ens doni un cop de mà", perquè si no, el Gran Recapte "no seria possible".

Al Bages i al Moianès hi haurà un total de setanta punts de recollida de menjar (trenta dels quals seran a Manresa), que estaran custodiats per voluntaris i voluntàries. Aquests punts de recollida es trobaran dins dels diversos supermercats escampats per la comarca: "totes les grans i mitjanes cadenes comercials hi seran presents", ha assenyalat Pedragosa.

En el cas de Manresa, de moment ja hi ha tres-centes persones inscrites. "Per anar bé, n'hauríem de tenir tres-centes més", ha sentenciat Aureli Quintas. I és que la xifra ideal de voluntaris per establiment hauria de ser de quinze, repartits en torns de quatre hores. En aquests moments, doncs, "amb la gent que tenim només podrem cobrir la meitat dels supermercats que hi ha a la capital del Bages", ha exposat el responsable de la Fundació Convent de Santa Clara.

El mateix passa a la resta del Bages i al Moianès: "hi ha municipis molt actius i d'altres que estan més adormits", han expressat. De fet, alguns dels pobles del Bages no tenen cap entitat que vetlli per la recollida d'aliments diària, com és el cas de Cardona, Balsareny, Castellbell i el Vilar o El Pont de Vilomara. Cal recordar que qui s'encarrega, a Manresa, de la gestió del Banc dels Aliments és Fundació Convent de Santa Clara. A la resta de la comarca aquest pes recau en Càritas i, en el cas de Sant Vicenç de Castellet, en el col·lectiu Mossèn Josep Rovira Tena. Al Moianès se'n fa càrrec Càritas, la Fundació Els Avets i l'hospital-residència Vila de Moià.
 

Torras, Brutau, Pedragosa i Quintas, en la roda de premsa de captació de voluntaris Foto: AFT



I els aliments que es recullin en el marc del Gran Recapte, a qui aniran destinats? Doncs, precisament, als usuaris de les entitats esmentades, que al Bages sumen un total de 2.714 i, al Moianès, 258. "Amb tot el que es recull en el marc d'aquesta acció podem subsistir durant tres mesos", ha indicat Quintas.

Què hauran de fer, els voluntaris? I com poden participar en la campanya?

Els voluntaris que prenguin part del Gran Recapte hauran, principalment, d'explicar als clients dels supermercats, en què consisteix la iniciativa en qüestió i quins són els aliments que més es necessiten, que en aquest cas són oli, llet i conserves. "Són aliments bàsics, no peribles i de llarga durada que normalment no ens arriben", ha dit Brutau. Al Bages i al Moianès, a més, també es demanaran productes d'higiene i bolquers.

Un cop els voluntaris rebin els aliments, els hauran d'anar col·locant en carros que, posteriorment, seran recollits per membres de les entitats locals vinculades al Banc dels Aliments o pels mateixos treballadors dels supermercats. "Hem de tenir en compte que els punts de recollida comercials ens ajuden molt, sobretot amb temes de logística, a fer viatges fins als punts de classificació", ha puntualitzat la presidenta del banc barceloní, tot afegint que a banda, un cop s'acaba el Gran Recapte, "fan una contribució d'acord amb el volum de vendes que han tingut".

Totes aquelles persones que vulguin fer de voluntàries han d'entrar al web del Gran Recapte. Un cop allà, hauran d'escollir la província, la comarca, la població i el supermercat on voldran col·laborar, així com també el torn horari que prefereixen.
 

Imatge de la pàgina web on els voluntaris s'han d'inscriure



"També contribuïm en el medi ambient"

L'objectiu principal del Gran Recapte és aconseguir que les persones que pateixen pobresa alimentària tinguin una dieta equilibrada. "Durant l'any, la major part del menjar que rebem prové dels excedents alimentaris de la indústria, que són consumibles però no comercialitzables", apunta Brutau. Aquest excedent pot ser conseqüència "d'un mal etiquetatge, d'una campanya comercial poc reeixida o d'un excés de producció".

"Si nosaltres no agaféssim tot això que sobra, es duria a la planta d'eliminació de residus, que genera una gran quantitat de CO2", ha assegurat la presidenta, tot recalcant que "la contribució que fem per al medi ambient també és destacable". Igualment, però, "amb aquest excedent no en tenim prou" i per aconseguir que els usuaris gaudeixin d'una dieta equilibrada "són molt importants els donatius de la gent i, sobretot, el Gran Recapte".