Unes jornades tècniques debatran sobre la fàbrica dels Panyos, aquest divendres

"200 anys dels Panyos, símbol de la revolució industrial", és el nom de la trobada en la qual arquitectes i historiadors explicaran la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana

Fàbrica dels Panyos de Manresa
Fàbrica dels Panyos de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:56h
Aquest divendres 19 d'octubre, es portarà a terme al Museu de la Tècnica de Manresa les jornades tècniques 200 anys dels Panyos, símbol de la revolució industrial. Al llarg del matí s'impartiran nou ponències, a càrrec d'historiadors i arquitectes, per explicar la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana.

La trobada s'inaugurarà a les 9 del matí amb les salutacions de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la directora general de la Direcció General del Patrimoni, Elsa Ibar; la regidora de Cultura, Anna Crespo; el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia i president de l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya, Josep Alabern; i la directora del Museu de la Tècnica de Manresa, Alba Subirana.

Després dels parlaments inicials es duran a terme les xerrades sobre aspectes tècnics i històrics dels Panyos i la seva contextualització. L'acte finalitzarà amb una visita guiada a la fàbrica a les 16.30 h.

Programa de ponències

- 9.30 h. Edificis referents de la revolució industrial a Catalunya, a càrrec d'Antoni Vilanova (AADIPA)

- 10.05 h. La singularitat de la revolució industrial a Catalunya, a càrrec de Josep Ignasi Oms (AMCTAIC)

- 10.40 h. El pla director de la fàbrica dels Panyos, a càrrec de Lluis Piqué i Joan Escalé (A9 Serveis d'Arquitectura)

- 11.55 h. La fàbrica de filats d'El Papiol del 1831 y fàbrica Ferrer i Mora de Molins de Rei de 1858, a càrrec d'Eusebi Casanellas

- 12.20 h. De Can Miralda a Hilados de Estambre del Alto Llobregat, a càrrec de Rosa Serra

- 12.55 h. Els orígens i els inicis de la fàbrica dels Panyos de Manresa, a càrrec d'Àngels Solà

- 15.30 h. Per què es va construir la primera fàbrica de panyos a Manresa?, a càrrec de Lluís Virós (CEB)

Els organitzadors són: Parc de la Sèquia, Ajuntament de Manresa - ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d'Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d'Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d'Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa.