L'Embarrats de Sant Joan amplia el seu abast i tindrà actes durant una setmana

La fira inspirada en el pas de la pagesia a la indústria tèxtil de primers del segle XX complirà la seva sisena edició amb els actes troncals el 27 i 28 d'octubre

Membres de la comissió organitzadors i de l'Ajuntament al costat d'una màquina tèxtil d'època
Membres de la comissió organitzadors i de l'Ajuntament al costat d'una màquina tèxtil d'època | Pere Fontanals
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:33h
L'Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada sobrepassarà els seus dos dies habituals de fira i tindrà activitats a l'entorn del 1920 durant tota la setmana prèvia a les jornades de recreació històrica. El regidor de l'Ajuntament, Eduard Mata, i el director del certamen, Miquel Riera, han explicat les novetats de la sisena edició aquest dimecres a la fàbrica del Burés, a tocar del riu Cardener.

La fira, que barreja el passat pagès de la població amb la introducció de la indústria tèxtil i els canvis d'hàbits que això suposava per als veïns a l'entorn de les fàbriques de cal Gallifa, cal Burés i cal Borràs, consolida les activitats troncals en dos dies, el 27 i el 28 d'octubre, de recreació històrica, visites guiades, música, espectacles, degustació gastronòmica i participació del comerç.

Introduir el concepte entre la població

Més de cent persones, "més de 150, diria", apuntava el regidor, han participat en els preparatius i participaran en l'acció de la sisena edició dels Embarrats, que comptarà amb una màquina tèxtil de l'època cedida per l'Ajuntament de Sallent, i també d'una embarradora, que dona nom a la fira.

"Volem que els veïns de Sant Joan es facin seu el concepte que transmet l'Emabarrats", ha apuntat Mata, "que el Territori Vilatorrada estigui relacionat amb la seva activitat tèxtil i que tots els santjoanencs s'ho facin seu". Per això, durant la setmana prèvia a la fira, els escolars del municipi participaran en activitats relacionades amb l'època a través d'una auca, de visites guiades, o de participació en jocs de llavors.

També el dia 23 d'octubre, el director del Museu Industrial de Terrassa, Jaume Perarnau, pronunciarà una conferència sobre el passat industrial del municipi, i el diumenge abans, el 21, Creu Roja organitza una passejada solidària, que seguirà punts d'interès relacionats amb la fira.

El divendres previ, se celebrarà un ball de pagès que està principalment pensat per als voluntaris que col·laboren desinteresadament en l'organització dels Embarrats, "però que és obert a tothom".

Més activitats que mai

Una de les novetats d'aquesta edició dels Embarrats és que, a diferència d'altres anys, la fira començarà ja dissabte al matí, amb actors vestits d'època que voltaran pels carrers i els comerços. Una de les novetats serà el campionat de botifarra que tindrà lloc a la taverna dissabte a la tarda.

La companyia de teatre que portarà a terme l'espectacle de varietats, el teatre Meravelles, arribarà fins a cal Gallifa pels carrers de Sant Joan donant vistositat a l'actuació posterior.

Les recreacions històriques es portaran a terme en quatre escenaris en comptes d'un de sol, com fins ara. Seran a la plaça de l'Església, al carrer del Riu, a davant de cal Gallifa i al canal, "que si bé la fàbrica del Burés serà l'espai central d'aquesta edició, el canal serà també un dels punts importants de l'acció".

I les visites guiades a les tres fàbriques es portaran a terme cada 20 minuts, i no cada mitja hora com en les edicions anteriors, "per poder atendre a més gent i no acabar tant tard".

Cotxes d'època i gastronomia de proximitat

A banda de tot plagat, i gràcies a la col·laboració de Clàssic otor Club del Bages, una quinzena de cotxes d'època s'exposaran durant la fira, i algun d'ells també voltarà. Tot plegat estarà acompanyat per l'Espai Gastronòmic, que s'amplia respecte d'altres edicions, i que portarà producte propi de Sant Joan i de l'entorn a taula en forma de tastos a la part superior del parc de cal Gallifa. També els comerços muntaran les seves parades.

Programa de l'Embarrats 2018