Les Casas de Matamargó reviurà una premsada de vi amb una biga de 1849

La casa-museu organitzarà el proper dissabte a les 11 del matí una visita especial on es farà una premsada com les d'abans

Les Casas de Matamargó, en terme de Pinós a tocar el Bages
Les Casas de Matamargó, en terme de Pinós a tocar el Bages | DO Pla de Bages
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:35h
El Bages ha estat un territori amb una llarga tradició vitivinícola des de temps immemorials. De fet, alguns historiadors defensen que el topònim Bages prové del llatí Bacus, el Déu del vi.

Al segle XIX, quan el Bages comptava amb 27.000 ha de vinya, essent la comarca que tenia més vinya de Catalunya, es varen construir arreu barraques de pedra seca i en algunes localitzacions les conegudes tines a peu de vinya. Altre patrimoni rellevant d'aquest passat, es conserva intacte en alguns masos i cases de pagès, i que avui dia es pot visitar i conèixer com és el cas de les Casas de Matamargó.

Les Cases de Matamargó, Un lloc on perdre't en el temps

Les Casas de Matamargó, situada entre les comarques del Solsonès i el Bages, és una finca encapçalada per una històrica casa pairal del municipi de Pinós. D'aquesta gran masia n'apareixen els primers escrits l'any 1280, però és a partir del segle XVI que la finca comença a créixer fins a consolidar-se com una de les propietats amb més pes en el territori, tant pel nombre de treballadors que mantenia, com per la seva capacitat per a ser una explotació autosuficient, i finalment, per la relació dels seus propietaris amb els poders de l'època. 

De gran rellevància foren els senyors de la casa, la família Casas, propietaris de la finca des dels seus orígens fins a l'actualitat, on segueixen vivint i treballant. Els Casas, presidits per l'hereu de cada generació, foren una família acomodada i il·lustrada, que aconseguiren fer d'una masia una explotació de la qual en vivien fixes més de 30 treballadors, dedicats a la terra, les bèsties, el bosc i els oficis artesans. 

Les Casas de Matamargó viu la seva època de prosperitat al segle XIX amb extenses terres plantades de vinya. Amb la fil·loxera a França, la finca comença a produir grans quantitats de vi que s'exporten a diversos països europeus, fet que la consolida com una pes important en la producció vitícola de l'època. La imponent premsa de biga de Les Casas de Matamargó, de l'any 1849, evidencia aquesta època de progrés i riquesa. La peça de 9,20 metres de llarg esdevé una de les més grans de Catalunya que segueix funcionant actualment. 

Casa - Museu les Cases de Matamargó

Actualment, la masia s'ha consolidat com un projecte cultural on es mostra tota la seva història i majestuositat. L'abril del 2017, la família Casas obria les portes de la Casa – Museu de Les Casas de Matamargó, una museïtzació de 15 espais que aproximen el visitant a la realitat dels segles XVIII i XIX, a partir dels relats de la seva gent, el patrimoni que se'n ha conservat i l'essència d'un context rural aïllat que dóna la sensació que ha deixat un entorn immobilitzat en el temps. El visitant, mitjançant una visita guiada, transcorre pels diversos espais originals com la ferreria, la sala de la premsa i els cups de vi, un embotellador d'aigua mineral-medicinal, l'exposició de l'apicultura, la capella de l'any 1598, l'entrada de la casa pairal...

Un premsar com els d'abans

Dins el projecte de la Casa – Museu, el proper dissabte 20 d'octubre a les 11 del matí, seran les jornades centrades en la premsa i el vi. Sota el lema “Un premsar dantes” és realitzarà una visita especial on s'utilitzarà la premsa de biga original del 1849, per premsar tal hi com ho feien els avantpassats. Els visitants podran viure en primera persona aquesta experiència sentint el cruixir d'una premsa imponent. L'activitat, oberta a tothom amb reserva prèvia, conclourà amb una copa de vi de la Denominació d'Origen Pla de Bages i un tastet de producte de proximitat. 

Una experiència única per veure funcionar una de les més grans premses de Catalunya. El preu de la visita és de 10 euros per persona.
Arxivat a