L'Ajuntament de Cardona presenta les conclusions del procés participatiu de la colònia Arquers

Visita a la colònia Arquers de Cardona
Visita a la colònia Arquers de Cardona | AjCdn
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:05h
L'Ajuntament de Cardona ha presentat aquest dilluns de manera pública les conclusions del procés participatiu que es va obrir per decidir el futur de l'antiga colònia minera Arquers. 

La rehabilitació de les cases actuals, la creació de nous habitatges i la construcció d'una nova residència figuren entre les principals demandes de la població, que també ha sol·licitat com a idees generals i transversals que es respecti l'essència de la colònia, que es conservi la memòria històrica vinculada al llegat de les mines i que es garanteixi la titularitat pública del sòl.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha explicat que l'Ajuntament entoma les demandes "com un repte" i ha detallat que, un cop tancat el procés, el govern municipal elaborarà un full de ruta amb les actuacions que es poden dur a terme a mitjà i a llarg termini, que "girarà al voltant dels 4 grans eixos" que han sorgit del procés: la rehabilitació de les cases, la creació de nous habitatges, la futura residència i l'adequació dels espais verds.

Pel que fa als habitatges, les conclusions del procés participatiu indiquen que cal potenciar l'arribada de noves persones residents. Com a actuacions, es detalla la millora i el manteniment de les cases existents —tant de les cases on hi viu gent com les que estan buides però n'és possible la seva recuperació—, l'enderroc dels habitatges que es troben en estat de ruïna i la millora de la il·luminació i del clavegueram. Com a mecanismes per a aconseguir-ho, s'indiquen els plans d'ocupació, la masoveria urbana i l'aportació de fons públics.

En aquesta línia, l'alcalde Estruch ha detallat que el govern municipal "ja hi està treballant". De fet, ja s'han pogut rehabilitar tres habitatges —i s'està a punt de començar el quart— amb aportacions que ha fet la Diputació de Barcelona i el mateix Ajuntament. És previst que aquestes quatre cases es puguin posar a lloguer social ben aviat. En paral·lel, s'està negociant un conveni amb la Generalitat i l'Estat per a la recuperació de 43 habitatges més.

La futura residència

Pel que fa als equipaments, la residència d'avis és la demanda sorgida del procés que ha sonat amb més força. En aquest sentit, l'alcalde ha indicat que la intenció del consistori és redactar ja de cara aquest 2019 un estudi sobre el model de gestió de la futura residència "que volem que estigui encarada a l'autonomia personal en un indret que donaria una gran qualitat de vida".

Altres aportacions que s'han fet en el procés són la potenciació de les vies verdes que passen per la colònia, la cessió d'habitatges o parcel·les a entitats perquè puguin realitzar activitats, la creació d'una zona de pícnic i de jocs infantils, la millora de l'antiga pista o la utilització de solars per facilitar la instal·lació de caravanes.

Prop de 400 respostes

Les conclusions arriben després de diverses trobades entre l'Ajuntament i entitats municipals i veïns que han aportat idees sobre la transformació de la colònia. En total, s'han recollit prop de 400 propostes, ja sigui a través d'una enquesta, de trobades amb entitats o de jornades obertes a tota la ciutadania. Abans, l'Ajuntament va realitzar dos estudis —a la colònia Arquers i a la colònia Manuela— per conèixer de primera mà la seva situació actual.
Arxivat a