Quatre-cents cantants de gòspel uniran les seves veus a la Seu en un missatge de pau i solidaritat

El concert se celebrarà el diumenge 28 d'octubre i està organitzat per l'Esclat Gospel Singers i l'Ajuntament

Presentació del concert de gospel que tindrà lloc a les escales de la Seu
Presentació del concert de gospel que tindrà lloc a les escales de la Seu | AjM
Redacció
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:23h
La Seu de Manresa i el seu entorn acolliran el diumenge, 28 d'octubre, una jornada molt especial on la música gòspel serà la gran protagonista. Amb el nom de Unity, 400 cantants de gòspel, provinents de més d'una quinzena de formacions d'arreu de Catalunya, uniran les seves veus per enviar un missatge conjunt de pau i solidaritat. El concert és gratuït i està organitzat per l'entitat manresana Esclat Gospel Singers i l'Ajuntament de Manresa i forma part de la programació de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018.

Els detalls d'aquesta jornada els han explicat aquest dimarts la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i els representants d'Esclat Gospel Singers, Ramon Escalé i Àlex Mazcuñán.

Esclat Gospel Singers és una entitat manresana amb una ja llarga trajectòria tant en l'àmbit dels concerts i enregistraments com d'organització d'activitats. En gairebé 20 anys d'existència han fet més de 400 concerts arreu de Catalunya i l'estat, enregistrat 7 CD, estrenat onze espectacles i organitzat 14 edicions del Campus Internacional Gospel Rajadell.

Ara, en el marc de la capitalitat cultural, l'entitat vol fer un pas endavant i proposa una jornada especial i única amb 400 veus cantant compartint amb tothom l'energia i el positivisme que desprèn una música tan visceral i emocional com és el gòspel, amb un missatge clar d'unitat i connexió entre les persones siguin quines siguin les seves creences, procedència o qualsevol altre factor.

La proposta és un munt d'activitats al llarg de tot el dia de les quals tothom en podrà gaudir. Des d'un taller obert a la ciutat, fins a una sessió d'improvisació col·lectiva conduïda per Ramon Escalé, o uns moments de recolliment i tranquil·litat en un Sunday Service a la "manresana" conduït per Lurine Cato, cantant de gòspel britànica, tot en el marc d'una fira on es trobarà tot allò que envolta el món del gòspel a casa nostra: parades amb tota mena de merchandising dels cors participants, tallers mòbils, fotografia, vestuari, maquillatge d'escenari i tota mena de sorpreses.

En la presentació, s'ha recordat que fins ara ja hi ha 17 formacions que han confirmat la seva assistència, provinents d'arreu de Catalunya, i també alguns cantants a títol individual del País Basc.

El director de l'Esclat Gòspel Singers, Ramon Escalé, ha afirmat que "el que volem fer és aprofitar una música tan poderosa com el gòspel per mobilitzar. Seran 400 veus cantant per la pau interior i exterior, per generar consciència i estats d'ànim especials". Escalé ha explicat que "ja tenim una llarga experiència, no ens estem mai quiets", i "ens va semblar interessant presentar als actes de la capitalitat un projecte agosarat i ambiciós com aquest, aprofitant també les sinergies i complicitats creades amb molta gent al llarg de tots aquests anys". Segons ell, per aquest motiu "vam voler anar més enllà d'un concert , i passar tot el dia junts, a l'entorn d'una música que culturalment ens queda llunyana, però que al final ens uneix a tots".

Escalé ha agraït "la sensibilitat de l'Ajuntament per apuntar-s'hi", i ha remarcat "el punt de simbolisme d'organitzar-ho a l'entorn i també a dins de la Seu, més enllà del resultat artístic, que segur que també serà impressionant". El director ha remarcat que "per fer aquesta activitat necessitem la gent: sense gent no tindrà sentit. És igual si no cantes o no saps música: vine i no cantis si vols, però segur que acabaràs encomanant-te de l'esperit d'aquesta música".

Àlex Mazcuñán, membre també dels Esclat Gòspel Singers, ha destacat que els 17 cors que de moment ja s'han compromès a assistir-hi "van animar-s'hi des del primer moment", i ha recordat també que tots els actes són gratuïts i oberts a tothom: "qualsevol persona de Manresa o d'arreu pot passar el dia amb nosaltres i conèixer el que fem i el que ens mou".

El concert que posarà punt final a la jornada serà a les 5 de la tarda, a les escales de davant de la Seu, i s'interpretaran peces que els diversos grups ja preparen per separat i que després assajaran també conjuntament.

La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha assegurat que l'activitat "és un dels plats forts de la capitalitat en aquest darrer trimestre" i va afirmar que "ja hem vist l'Esclat Gòspel Singers en molts contextos, la gran quantitat d'activitat que han fet, i vam considerar molt interessant la seva proposa d'utilitzar el valor patrimonial e la Seu per fer una gran jornada a l'entorn de la pau i la solidaritat". Per a la regidora, "la capitalitat vol oferir ponts, i en aquest cas seran amb altres grups, amb la ciutadania, perquè és una jornada oberta a tothom, per acostar-nos aquest tipus de música tan espiritual".

Lurine Cato, reconeguda cantant de gòspel britànica

Lurine Cato, que assistirà a la jornada, és una cantant, compositora i vocalista de gòspel i britànica. Ha estat guardonada en diverses ocasions als premis britànics del gènere (British Gospel Awards) i llueix el sobrenom de The Queen of UK Gospel.

Cato, una veu heterodoxa que acosta el gòspel a gèneres com el rhythm'n'blues, va assolir els seus primers èxits a mitjans dels 90, quan va participar en certàmens com el Royal Hall Festival. D'aleshores ençà ha escrit i interpretat alguns dels temes més sonats de l'escena de les músiques afroamericanes al Regne Unit i ha treballat amb artistes com Kim Burrell, Donnie McClurkin o, fins i tot, Kylie Minogue. Una celebritat, doncs, del gòspel anglès, que s'ajuntarà amb un dels millors combos del nostre país.

Programa

10h Assaig obert. Acte públic de tots els cors participants al Unity
Conduït per Ramon Escalé
Parc de la Seu

11.30h Taller. Sempre has desitjat cantar però mai t'has atrevit? Doncs avui és el dia ! Suma la teva veu a les 400 veus participants i sent que formes part d'un cor gegant !
Conduït per Lurine Cato i Ramon Escalé
Parc de la Seu

12.30h Sunday Celebration
En un ambient relaxat i de tranquil·litat compartirem música, silencis i experiències
Conduït per Lurine Cato
Parc de la Seu

14h Dinar col·lectiu

15.30h Improvisació col·lectiva
Deixarem que les nostres veus s'expressin lliurement creant melodies i harmonies sense cap filtre.
Conduït per Ramon Escalé
Interior de la basílica de la Seu

17h Unity Concert
Fer sentir amb força les nostres veus en un missatge que un altre món és possible, amb valors més humans i més propers a tots.
Conduït per Lurine Cato i Ramon Escalé
Escales façana principal de la basílica de La Seu