La infermeria de Catalunya farà unes jornades d'actualització dijous a Manresa

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) tractarà els tractaments per al sobrepès, l'exploració abdominal a urgències, la incontinència anal i l'addicció a les noves tecnologies

Redacció
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:03h
L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) organitza les seves VII Jornades d'Actualització, aquest dijous 18 d'octubre a la Fundació Universitària del Bages.

La infermeria de l'Atenció Primària es reuneix amb "l'objectiu d'actualitzar coneixements i habilitats entorn a la prescripció de l'activitat física, sobre el maneig farmacològic i auscultació respiratòria abdominal en urgències, sobre la incontinència anal i sobre l'abordatge en l'addicció a les noves tecnologies i el ciberbullying", explica la infermera de primària de Manresa, presidenta de la Jornada  i sòcia d'AIFiCC, Ana Martín Gallego.

El taller sobre prescripció d'activitat física vol donar eines a les infermeres per abordar millor una situació habitual en les consultes. Cal recordar en aquest sentit, que el 50% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes, i el 34,5% té sobrepès. A la Catalunya Central, l'excés de pes és del 50% en la població d'entre 18 i 74 anys, mentre que el sobrepés arriba al 34,3% i l'obesitat al 15,6%.

El taller sobre l'exploració abdominal en urgències i que està impartit per infermers del SEM permetrà als assistents conèixer tècniques per actuar en casos urgents i per  reconèixer els sorolls patològics per l'auscultació respiratòria. Aquest és un taller molt pràctic on es realitzaran simulacions de casos sobre maniquí.

L'abordatge de la incontinència anal serà un altre dels tallers. La incontinència anal és la impossibilitat per controlar la femta. Afecta un 8% de la població general i a un 15% de les persones majors de 70 anys. S'estima que també  ho pateixen  entre un 4 i un 6% de les dones  que han tingut un part vaginal. Es tracta però d'una malaltia amagada, i sovint difícil de detectar perquè no se'n parla. I és en aquest punt, on les infermeres de primària tenen un paper important. 

Finalment es tractarà l'abordatge de les addiccions a les noves tecnologies i el ciberbullying per part de les infermeres de l'atenció primària. La detecció i prevenció és fonamental en aquests casos. De fet, recents estudis mostren que a Espanya un 20% dels joves adolescents pateix ciberbullying i d'aquest, un 75% no ho explica.