El cabal del riu es multiplica per quinze a Cardona al pas pel túnel de la Plantada

Els danys materials s'han concentrat en una granja, on hi ha entrat aigua, camps de conreu i alguna petita esllavissada en vies secundàries

Gual de les Palanquetes, negat d'aigua
Gual de les Palanquetes, negat d'aigua | AjCdn
Redacció
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:05h
L'Ajuntament de Cardona demana molta precaució a la població davant la crescuda del riu Cardener i d'alguns dels seus afluents, sobretot de l'Aiguadora i de la riera de Navel, causada per les intenses pluges que han descarregat aquesta matinada arran de la influència que ha tingut sobre Catalunya l'exhuracà Leslie. La regidora de Protecció Civil, Maite Barrera, ha demanat als veïns que evitin aproximar-se a les lleres dels rius perquè els cabals encara poden ser importants en les pròximes hores.

Les pluges han estat importants al terme municipal de Cardona, on han caigut entre 75 m3 i 110 m3, segons el sector. Les afectacions més importants s'han produït a causa del gran cabal que baixava per l'Aiguadora. I el riu Cardener, que normalment té un cabal de 7 m3/s, ha arribat a un cabal màxim de 110 m3/s al seu pas pel túnel de la Plantada. Sortosament, no s'han hagut de lamentar danys personals. Els danys materials s'han concentrat en una granja, on hi ha entrat aigua, camps de conreu i alguna petita esllavissada en vies secundàries. 

El camí més afectat ha estat el de Sant Salvador, que a primera hora del matí ha quedat totalment inundat pel desbordament del riu Aiguadora. A causa d'això, els veïns de la masia de Cal Sala no han pogut sortir en vehicle de casa seva, però no han quedat del tot incomunicats, ja que compten amb un accés a peu fins a la capella de Sant Salvador, des d'on surt un altre camí que no ha quedat afectat. La Policia Local i Protecció Civil de Cardona, així com tècnics municipals de l'Ajuntament, s'hi han desplaçat per avaluar els danys i aquest mateix matí ja s'han iniciat els treballs d'emergència —per arranjar els sots i forats— un cop l'aigua ha començat a retirar-se. 

La regidora Maite Barrera ha detallat que caldrà esperar que el camí s'eixugui del tot per fer l'actuació definitiva. A banda, hi ha hagut quatre masies més que han quedat incomunicades durant algunes hores entre la nit i la matinada, tres de les quals són segones residències i estaven buides. A hores d'ara, però, ja compten totes amb un accés obert.

Durant la nit, la Policia Local de Cardona ha patrullat tot el terme per controlar els cabals dels rius i ha tallat l'accés a diverses vies i passos. En aquests moments, només continuen tallats el pas de les Palanquetes i el de la Llum.

Els serveis de Protecció Civil de l'Ajuntament han estat en comunicació constant amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) del departament d'Interior durant tota la nit i han iniciat les valoracions sobre el terreny a les 5.30 hores per tal de minimitzar al màxim les afectacions sobre la població. L'Ajuntament de Cardona ha activat el seu pla d'emergència en fase d'alerta a les 5 hores i l'ha desactivat a les 10 hores, tot i que es mantindrà en fase de prealerta fins que no es recuperin els cabals habituals.

L'Ajuntament de Cardona agraeix en especial la tasca del coordinador de Protecció Civil, Manolo Roca, de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cardona, de la Policia Local, dels tècnics municipals i de tots els veïns que hi han participat per les tasques que s'han realitzat per retornar a la normalitat.
Arxivat a