El Cardener passa per sobre del pontet de Sant Joan i inunda el passeig del Riu a Manresa

El pont gran de Sant Joan amb el riu a tocar la seva superfície
El pont gran de Sant Joan amb el riu a tocar la seva superfície | Sílvia Rius
Redacció
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:14h
El riu Cardener baixa amb un cabal d'aigua important, sobretot en el seu darrer tram abans de l'aiguabarreig amb el Llobregat degut a la gran quantitat d'aigua que ha caigut la nit de diumenge i la matinada de dilluns al seu recorregut.

Al pontet del tanatori de Sant Joan de Vilatorrada, l'aigua ja ha sobrepassat el seu llindar, mentre que en altres punts del seu trajecte cobreix arbres i la part alta de pilars de ponts més alts com el de la Reforma o el del Congost, ja a Manresa. També el pas del passeig del Riu sota el pont de la Reforma ha quedat cobert d'aigua.

Per aquest motiu, des de poc després de les 11 del matí s'ha restringit el pas de vehicles entre el pont de Sant Francesc i el Pont de la Reforma (o de la Renfe). Concretament, els vehicles que són a l'alçada de la Carpa del Riu no poden baixar cap al passeig del Riu. Per l'altre costat, els que accedeixen a Manresa pel Pont Vell, han de desviar-se a la dreta cap a la plaça de la Reforma.

La Policia Local de Manresa regula el trànsit a la zona de l'estació de la Renfe, sobrecarregada de vehicles pel tall al passeig del Riu. Aquesta restricció de circulació se suma a un altre tall de trànsit, el de la carreter C-1411b (carretera de Can Poc Oli) des del Pont de la Reforma (estació Renfe) fins a l'enllaç amb la C-55, a prop de l'antiga discoteca de la zona de Can Poc Oli. Aquesta via, que depèn de la Diputació de Barcelona, ha estat tallada a primera hora del matí, per inundació.

El Cardener baixa molt ple en tot el seu curs. A Manresa, a banda de les restriccions esmentades, també ha inundat una part de la llera a la zona del Pont Nou. És per això que es demana no acostar-se a les lleres. La causa dels desbordaments ha estat la pluja de les darreres hores i el desembassament dels pantans del Cardener, la Llosa del Cavall i Sant Ponç. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'embassament de Sant Ponç, gairebé al límit de la seva capacitat, alliberava aquest matí 48 metres cúbics per segon d'aigua. 
 

El passeig del Riu inundat al seu pas pel pont de la Reforma. Foto: Albert


Les precipitacions a Solsona han passat dels 90mm i a Cardona dels 85mm. En altres punts propers al cabal, com a Sant Salvador de Guardiola, les precipitacions han superat els 113mm.